Министър Карадимов: Финансираме индустриалния парк в Русе с 26 млн. лв.
Секция: ИКОНОМИКА
26 Юли 2024 09:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Карадимов: Финансираме индустриалния парк в Русе с 26 млн. лв. Министърът на иновациите и растежа проведе работна среща днес с местната власт, представители на местния бизнес и на индустриалния парк

/КРОСС/ Министерството на иновациите и растежа финансира с 26 млн. лв. „Индустриален парк ЛВЗ" в Русе. Одобреният проект е безапелационен и е класиран на първо място по процедурата за развитие на индустриалните зони и паркове от Националния план за възстановяване и устойчивост. Изпълнението му ще бъде ключово за растежа на икономиката на региона, както и за привличането на значими и високотехнологични инвеститори. Това заяви вчера министърът на иновациите и растежа доц. Росен Карадимов на работна среща в Общината. Министърът подчерта, че Русе е градът, който е успял да запази традиционния си индустриален облик и е горд индустриален център на България.

„Реиндустриализацията на страната няма алтернатива. Чрез нея ще се осигури икономически растеж. Индустриалните паркове привличат инвеститори, осигуряват нови работни места, а това ще доведе и до развитие на иновации. Това е бъдещето", заяви още Карадимов.

Той представи възможностите за подкрепа на бизнеса по линия на Закона за насърчаване на инвестициите, Българската агенция за инвестиции, както и чрез Българската банка за развитие (ББР). Новата стратегия на ББР позволява да осигури предварителното финансиране за изпълнението на проектите и в нея именно зоните и парковете са приоритет.

Министърът насочи вниманието към различните насърчителни мерки за инвеститори, които се изпълняват по Закона за насърчаване на инвестициите от Агенцията към Министерството. „Важно е да съчетаем изграждането на парка и възможностите за подкрепа на инвеститорите", каза още той. „Ще търсим алтернативи и за другите паркове в страната. Имаме амбиция да осигурим още европейски средства по тази програма. Това ще помогне за преодоляване на регионалните дисбаланси", заяви министър Карадимов.

Индустриалният парк ЛВЗ е разположен на територията на старото предприятие за ремонт на локомотиви и вагони в Източната промишлена зона на града. Целта на проекта е изграждането на модерен и високотехнологичен индустриален парк с реконструкция и изграждане на инфраструктура, нова улична мрежа, ремонт на надлез над ЖП линията, рехабилитация на уличното платно, нов паркинг и др. Ще бъде подкрепено и изграждането на Център за научноизследователска и развойна дейност, съвместно с Русенски университет „Ангел Кънчев". По процедурата по Плана за възстановяване и устойчивост бяха класирани 11 проекта в 10 общини за общо 207 млн. лв. Общините са Русе, Шумен (два проекта), Свищов, Ловеч, София, Бургас, Стара Загора, Видин, Търговище и Сливен.

На срещата с министър Карадимов в Русе участваха още и.д. председател на Надзорния съвет на ББР Деляна Иванова, зам.-кметове на Общината, областният управител Драгомир Драганов, представители на работодателски организации, местен бизнес, индустриални зони, кметове на Общини в областта и др.