Министър Тодоров подписа два важни документа за сътрудничество с Австралия, Румъния, Хърватия и Сърбия в областта на културното наследство
Секция: КУЛТУРА
26 Юли 2024 10:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Тодоров подписа два важни документа за сътрудничество с Австралия, Румъния, Хърватия и Сърбия в областта на културното наследство

/КРОСС/ http://mc.government.bg

Министърът на културата Найден Тодоров подписа два важни международни документа, благодарение на които ще си сътрудничим с Австралия, както и с Румъния, Хърватия и Сърбия в областта на изучаването, опазването и популяризирането на културното наследство.

Заедно с представляващата Министерството на климатичните промени, енергетиката, околната среда и водите на Австралия, министър Тодоров подписа Меморандума за разбирателство между правителствата на България и на Австралия. Меморандумът е за целите на сътрудничеството в областта на изследванията и управлението на подводното културно наследство и бе одобрен на редовното заседание на Министерския съвет вчера, 24 юли.

Република България и Австралия са страни със силни традиции в проучването и управлението на подводното културно наследство и развиват интензивни програми за подводни археологически проучвания. Страната ни е една от първите, ратифицирали Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на подводното културно наследство, а Австралия е в процес на подготовка на ратифицирането ѝ. В продължение на дълги години контактите между двете научни общности в областта на подводната археология бяха силно ограничени, но в рамките на последните три години бе създадена възможност за активно сътрудничество в рамките на подводните проучвания на корабокрушението „Урдовиза" в южния залив на гр. Китен. Проучванията са организирани от Центъра за подводна археология - Созопол (към българското Министерство на културата) и финансирани от Министерството на културата на Република България и от Института за корабна археология (САЩ).

Очакваните резултати от сключването на Меморандума са свързани с перспективите за бъдеща съвместна научна работа и осъществяването на институционално взаимодействие и подкрепа между България и Австралия. Благодарение на документа се насърчават: обмен на специалисти - учени, докторанти и студенти; провеждане на съвместни археологически проучвания на територията на двете страни; съвместно използване на съществуващата материална база и ресурси във всяка от страните за целите на евентуални общи проекти; оказване на взаимна помощ за изграждане на капацитет в областта на проучване и опазване на подводно културно наследство; подготвяне на общи научни публикации; търсене на подходящо финансиране за проекти от общ интерес.

Вторият документ, под който министър Найден Тодоров положи подписа си днес, заедно с министърката на културата на Румъния Ралука Туркан, бе Споразумение за сътрудничество за подготовка на номинация за световно наследство „Граници на Римската империя - източен сегмент Дунавски лимес".

Споразумението е за съгласие между министерствата на културата на България, Румъния, Хърватия и Сърбия за официализиране на съвместната дейност по номинацията на трансграничния обект на световното наследство „Граници на Римската империя - Дунавски лимес" (Източен сектор). Номинацията се подготвя съвместно между четирите държави, като България има водеща роля.

„Граници на Римската империя" е трансграничен (на територията на България, Румъния, Хърватия и Сърбия) сериен обект с предложение за вписване в списъка на ЮНЕСКО за обекти на световното културно и природно наследство. В България е създадена Лимес комисия във връзка с изготвяне на номинация за вписване на обект „Граници на Римската империя - Дунавски лимес в България". Румъния ще се включи в общата номинация с обект „Граници на Римската империя - Дакия".

По този повод министър Тодоров и министър Туркан заявиха необходимостта от продължаване на българо-румънското сътрудничество за изпълнение на приоритетните цели, съдържащи се в стратегията на ЕС за Дунавския регион.

Подписи под декларацията за съгласие положиха още представителите на Сърбия и Хърватия.