Международно изложение Webit: Непрозрачност и съмнeния за държавна помощ
Секция: Интервюта
25 Юли 2024 20:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Международно изложение Webit: Непрозрачност и съмнeния за държавна помощ

/КРОСС/  Последното редовно правителство е поело ангажимент да финансира с 4 700 000 лева международното изложение за дигитални иновации Webit, което ще се проведе през октомври в София. По документи това на практика субсидиране е оформено като партньорство, за чиито необичайно високи разходи все още няма стартирана обществена поръчка.

Във вторник изпълнителният председател на Фондация Уебит Пламен Русев обвини служебния кабинет, че все още не е потвърдил ангажимента си, като това поставя под риск авторитета на събитието, както и този на България, тъй като поканените международни гости очакват да бъдат посрещнати от представителите на държавата.

Липсата на механизъм за обосноваване на разходите поставя служебната власт в неблагоприятната ситаицуя да носи отговорност за плащането на заложените от Министерския съвет на 22 февруари 2024 г. най-малко 4 700 000 лева. С Постановление № 26 тогава е решено, за сметка на други заложени в бюджета разходи, Министерството на иновациите и растежа, Министерство на образованието и науката и Министерство на икономиката и индустрията да отделят за Webit съответно по 1 700 000, 1 600 000 и 1 400 000 лева.
Няколко месеца по-късно срещу тези 4 700 000 лева все още не фигурира аргументация за тяхната целесъобразност.

Недостатъчно убедително от гледна точка на държавния интерес изглежда това, че правителственото участие е планирано като основно събитие в рамките на "Бранд България" - инициатива, която понастоящем е прекратена. Последната следа от нея е от януари тази година, когато за пореден път от 2013 г. насам бяха обявени добри намерения за подобряване на националния имидж с модерен разказ за културата и туризма. Въпреки че фигурира в календара за 2024 година, обща визия за популяризирането на "Бранд България" не е разписвана в Министерския съвет.

В истински парадокс е превърнато решението държавата да плати два пъти за площите, на които ще се проведе събитието. Първия път директно 350 000 на НДК, а втория път над 1 000 000 лв. на самите организатори за поставяне на павилиони на МИИ, МОН и МИР във вече наетото веднъж пространство. Впечатление прави и това, че сумите не са подложени на директни преговори с НДК, нито пък са минали успешно съревнование с конкурентни предложения чрез обществена поръчка. Това противоречи на всички норми за целесъобразност в разходването на публични средства.

Недоумение предизвиква и поетият от страна за изкупуване на 4500 билета на цена от по 500 лева. От тях 2500 са за Министерството на образованието и 2000 за гостите на Министерството на иновациите и развитието. От МО са предприели действия за сключване на договор чрез процедура по Закона за обществените поръчки, но той финални подписи няма, а проблемите точки не са намерили решение.

Институциите не могат да извършат разход при липса на информация за посетителите, които ще се възползват от него. Имената на ученици, учители, студенти и преподаватели, които ще вземат участие в събитието, могат да се уточнят най-рано след началото на новата учебна година, но според условията билетите трябва да бъдат предоставени до 3 дни от влизане в сила на договора.

Не е обсъждана и възможността за намаляване на големия брой билети чрез онлайн достъп до голяма част от събитията на технологично събитие в мащаб, който предразполага към високи резултат с рационален подход в инвестициите. Не са калкулирани и разходите за нощувки, командировъчни и транспорт за тези, които ползват предварително закупените билети и преди всичко ученици, учители, студенти и преподаватели извън София.

Най-малко още 700 хиляди лева ще са необходими и за друга поета от редовното правителство отговорност в графа "партньорски задължения" - осигуряване на видео техника, екрани, обзавеждане, пиротехника, печатни материали и кетъринг. Сумата трябва да мине през Закона за обществените поръчки, но заради липса на подадена от организаторите документация за конкретните технически параметри такава все още не е проведена.

Допълнителен проблем създава и разделът за директно купуване на билети в сайта на Webit. Там е посочена цена от 3000 евро без ДДС за т.нар. "Platinum ticket", който включва "официален прием на министър-председателя". В късния следобед днес от служебния Министерски съвет излязоха с кратко съобщение, че правителството на Димитър Главчев "категорично и по никакъв начин не може да бъде обвързвано" с подобна търговска дейност.

Всичко изброено говори, че държавното участие в събитието през октомври изглежда все по-малко вероятно въпреки поетия от редовното правителство ангажимент, а декларативните форма на комуникация между двете страни прави все по-малко вероятно намирането на общ език и промяната на параметрите в целесъобразни норми.