Безсънна нощ за жителите на Гара Елин Пелин: Някои нощуваха в колите си или на пейки
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Юли 2024 08:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Безсънна нощ за жителите на Гара Елин Пелин: Някои нощуваха в колите си или на пейки

/КРОСС/ Безсънна нощ за жителите на Елин Пелин след взривовете в складове за фойерверки. Повече от 12 часа продължават гърмежите. Двама души бяха настанени в "Пирогов" с много тежки изгаряния, смята се, че в складовете има още хора, като последно от късно снощи информацията е за двама. Много от хората я прекараха в колите си или на пейки в населеното място, извън обособения от полицията периметър. Други отидоха при свои роднини и приятели в Нови хан, София и околността.

На този фон властите създадоха организация при необходимост хора, които няма къде нощуват, да се приемат и в Центъра за развитие на човешките ресурси и регионални инициативи. Заради взривовете в склада за фойерверки системата BG-ALERT изпрати няколко съобщения с предупреждение за опасност и призив за незабавна евакуация на хората.

„Ще спим в колата. Единственото решение е това. Кой да притеснявам в 01:10 ч. Не знам дали животинките ми са живи, не ме допускат", сподели местен жител.

Цяла нощ на място бяха екипи на спешна помощ, пожарната, специализирани екипи и техника на армията. Три джипа на Военна полиция тип „пустинна котка" пристигнаха , за да влязат на мястото на взривовете.

В село гара Елин Пелин продължават да се чуват тътени и гърмежи от мястото на складовете. Районът продължава да бъде отцепен, има екипи на полицията и пожарната. Водоноските продължават да зареждат.

Твърде вероятно е гърмежите да продължат и през следващите дни, твърдят експерти. В 7.30 ч. се очаква на място да пристигне вътрешният министър Калин Стоянов.

Обявено е частично бедствено положение и снощи започна евакуация на хората от село Гара Елин Пелин. Ограничено е движението в района. Преустановено е движението на влаковете. Следователи от Националната следствена служба и следовател от Окръжна следствена служба-София поемат разследването по разпореждане на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов. Огледите ще започнат след пълното спиране на взривовете и потушаването на пожарите.