Владимир Путин се срещна с Башар Асад в Москва
Секция: Русия
26 Юли 2024 08:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Владимир Путин се срещна с Башар Асад в Москва

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин се срещна в Кремъл с президента на Сирия Башар Асад, съобщиха от пресслужбата на президента в четвъртък.

"Много ме интересува Вашето мнение за това как се развива ситуацията в региона като цяло", каза Путин на Асад. "За съжаление, има тенденция към ескалация, виждаме това. Това важи пряко и за Сирия."

Кремъл съобщи, че срещата се е състояла в сряда.

"Като се имат предвид всички събития, които се случват в света като цяло и в евразийския регион днес, днешната ни среща изглежда много важна, за да обсъдим всички подробности за развитието на тези събития, да обсъдим възможните перспективи и сценарии", е заявил Асад на Путин чрез руски преводач.

Русия играе ключова роля в стабилизирането на Сирия чрез военна намеса в подкрепа на правителството на Башар Асад от 2015 г. насам. Руските военновъздушни сили подпомогнаха сирийската армия в освобождаването на значителни територии от бунтовници и терористични групи, включително "Ислямска държава". Освен военната подкрепа, Русия също така участва в дипломатически инициативи, най-вече Процеса от Астана, като посредничи в мирни преговори и създава зони за деескалация. Тези действия спомогнаха за укрепването на режима на Асад и за намаляване на интензитета на конфликта.

Процесът от Астана е мирна инициатива, започната през 2017 г. от Русия, Турция и Иран с цел уреждане на конфликта в Сирия. Първата среща е проведена в столицата на Казахстан, Астана, Срещите обичайно включват и включват представители на сирийското правителство и опозиционни групи. Процесът цели създаване на зони за деескалация, намаляване на насилието и насърчаване на политически диалог.

В последно време обаче т.нар. Тройка от Астана не се е събирала, но и в Сирия не се случват значими военни или политически събития. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган вероятно се стреми да нормализира отношенията си със сирийския президент Башар Асад и се говори, че престои двустранна среща между тях, но такава все още не е организрана.

Турция, за разлика от Русия и Иран, не подкрепя режима на Башар Асад и е окупирала райони в Северна Сирия, където подкрепена от местна групировка се бори срещу кюрдските сили.