УНСС е единственият български икономически университет в престижната световна класация на университетите QS World University Rankings
Секция: ИКОНОМИКА
26 Юли 2024 10:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
УНСС е единственият български икономически университет в престижната световна класация на университетите QS World University Rankings

/КРОСС/ УНСС е единият от четирите български университета и единственият икономически сред тях, влезли в престижната класация на европейските университети QS World University Rankings. Освен това нашият университет се е изкачил с 23 позиции нагоре и от 101 място, валидно за 2024 г., заема 80 място валидно за 2025 г. сред допуснатите до класиране 133 източноевропейски университета в QS World University Rankings - Eastern Europe 2025.

Университетите в Европа са над 5000, от тях само 684 са покрили критериите за допустимост в QS World University Rankings - Europe 2025 и УНСС е един от тях, като се е изкачил от 601 място, валидно за 2024 г., на 551 място, валидно за 2025 г., заедно с още три родни висши училища - Софийския университет „Св. Климент Охридски", Пловдивския университет и Тракийския университет.

QS World University Rankings оценява университетите на базата на шест критерия: академична репутация, научна репутация, репутация сред работодателите, съотношение на студенти и факултети, цитирания на факултет, брой чуждестранни студенти и чуждестранни преподаватели.

Нашият университет участва в класацията от 2024 г. и това е поредното признание за него след като тази година УНСС получи от Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА) най-високата оценка - 9.80 сред всички български университети - най-важният атестат за качеството на образование в съответното висше училище. За поредна година нашият университет получи и „Академичен Оскар". Рейтинговата система на висшите училища определя УНСС за „Висше училище с най-висока институционална акредитация според НАОА и най-престижно висше училище в професионално направление „Икономика" според работодателите и преподавателите във висшите училища".

„Тези постижения, както и изкачването ни в престижната световна класация на университетите - QS World University Rankings, са оценка не само на обучителния процес, а на всичко, което самата институция предлага от момента на започване на обучението до дипломирането", казва ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров. „Изключително съм удовлетворен от постигнатите резултати с дружните усилия на всички преподаватели и служители. Те са важна част и от моята концепция за управление. Затвърждаването на високия рейтинг на УНСС в България и активното развитие на рейтинга в глобална среда, динамичното адаптиране на научноизследователската дейност спрямо системите за измерване и оценяване в национален и международен мащаб и превръщане на УНСС във водещ партньор на бизнеса в областта на науката за бизнеса и доброто управление са явно в процес на отлично изпълнение, за което благодаря на всички колеги, защото без тяхната подкрепа това не би било възможно", допълва проф. Димитър Димитров. 

 QS World University Rankings е портфолио от сравнителни класации на колежи и университети, съставени от Quacquarelli Symonds, фирма за анализи в областта на висшето образование. Първото и най-ранно издание на класацията е публикувано в сътрудничество със списание Times Higher Education (THE) под името Times Higher Education - QS World University Rankings и е открито през 2004 г., за да предостави независим източник на сравнителни данни за представянето на университетите. През 2009 г. двете организации се разделят, за да изготвят независими класации на университетите - QS World University Rankings и THE World University Rankings.

През 2022 г. QS стартира класацията QS World University Rankings: Sustainability, а през 2023 г. -  QS World University Rankings: Europe. Класациите имат за цел да отразят и формулират резултатите на университетите за следващата академична година. Поради това те обикновено носят името на годината, следваща тази, в която са изготвени. Класациите се считат за едни от най-четените университетски класации в света, заедно с Академичната класация на световните университети и Световната университетска класация на Times Higher Education. Според Алекса Интернет това е най-гледаната университетска класация в света.