Започна разследване на пожара и експлозиите край Гара Елин Пелин
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Юли 2024 10:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започна разследване на пожара и експлозиите край Гара Елин Пелин Разследването е възложено на Националната следствена служба

/КРОСС/ Софийската окръжна прокуратура ръководи разследването за взривовете и пожара край Елин Пелин. С постановление на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов разследването е възложено на Националната следствена служба (НСлС). Петима дежурни следователи веднага са изпратени на местопроизшествието. Извършени са разпити на свидетели.

Досъдебното производство е образувано с първо действие по разследването - разпит на свидетел, за това, че в складова база в с. Гара Елин Пелин при извършване на трудова дейност, представляваща източник на повишена опасност, е възникнал тежък инцидент с пострадали.

Екип на НСлС има готовност да започне оглед, незабавно след като приключат действията на служителите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" - МВР, и няма опасност от нови взривове. Тази сутрин започна оглед на логистичната база на голяма верига хранителни магазини, в която в четвъртък вечерта възникна последващ пожар.

По досъдебното производство предстои извършването на множество процесуално-следствени действия, при които ще се проверява и дали са спазени условията за съхранение и за работа с взривни вещества и други. Обект на анализ и проверка ще са всички възможни версии, в т.ч. взривовете и пожара на складовете с пиротехника да са възникнали вследствие на умишлени действия.