Какви са рисковите фактори за възпламеняване на пиротехника
Секция: Анализи
26 Юли 2024 11:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Какви са рисковите фактори за възпламеняване на пиротехника

/КРОСС/ Над 12 часа взривове в Елин Пелин, след като експлозия възпламени базата за пиротехника снощи. Според експертът по взривни вещества проф. Станчо Петков пиротехническите средства са в процес на горене и това ще продължи дълго.

Екипите не бива да влизат на мястото на инцидента до 24 часа, каза още той и обясни, че с пиротехника е имало и преди подобни и дори същите инциденти.

Още през 1985 г. в склад на Министерството на отбраната в поделение до Карлово при товаро-разтоварни дейности фойерверки се възпламениха. Тогава изгоряха 9 души, заяви Петков.

По думите му много са факторите, които влияят на процеса на възпламеняване на пиротехниката. Той добави и че има специални мерки за безопасност, на които работещите в подобни складове се обучават. Според него обаче вече у нас няма университети със сериозна подготовка за подобен тип дейност и специалистите драстично намаляват.

Основното при работа с пиротехника е да няма статично електричество. Важни са материите на дрехите, както и подовата настилка, на възпламеняването може да повлияе изпускане, както и влагата. Много са факторите, каза експертът.

След взрива в Елин Пелин има един загинал 48-годишен мъж с 35% изгаряния, но много сериозно обгазен. Лекарите се борят за живота на дъщеря му, която е с 85% изгаряния.

Двама души са в неизвестност, като се предполага, че единият е синът на собственика на базата.