Приоритетите на Унгарското председателство на Съвета на ЕС бяха представени в БТПП
Секция: ИКОНОМИКА
26 Юли 2024 21:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Приоритетите на Унгарското председателство на Съвета на ЕС бяха представени в БТПП

/КРОСС/ Българската търговско-промишлена палата бе домакин на традиционната среща на Евроклуба във връзка с представянето на приоритетите на Унгарското председателство на Съвета на ЕС от 1 юли 2024г. Програмата включи три дискусионни теми: постигнати резултати в периода на Белгийското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2024 г., приоритети на Унгарското председателство на Съвета на ЕС с мотото "Да направим Европа отново велика", инициативи на Унгаро-българската стопанска камара.

Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата, сподели, че успешното председателство на Белгия не е изненада, имайки предвид опита на страната, която за 13-ти път бе начело на Съвета на ЕС. Той наблегна на факта, че България има какво да научи от Белгия в сферата на държавното управление и стабилността. Симеонов подчерта, че с Унгария ни свързват общи корени и добри отношения, подкрепени с добро сътрудничество между търговските палати на двете страни.

Проф. Ингрид Шикова, председател на Евроклуба при БТПП, направи обзор на актуалните теми в Европейския съюз, като акцентира върху представената Стратегическа програма за периода 2024 - 2029 г., която определя приоритетите на ЕС и основните насоки, сред които: повишаване на конкурентоспособността, повишаване на инвестициите в секторите отбрана, селско стопанство, социална политика и др. Тя изтъкна като важна стъпка за бизнеса назначаването на заместник-председател на ЕК като координатор за намаляване на бюрокрацията.

Виане Де Вутерс Доплинтер, заместник-ръководител на мисията в Посолството на Кралство Белгия, оцени положително свършеното от Белгия през първата половина на 2024г. Той сподели, че страната е имала 3 основни цели: да финализира, колкото се може повече законодателни досиета преди изборите за нов Европейски парламент през май тази година, да се справи с продължаващите кризи и да започне подготовка за новия мандат на европейските институции. Той отбеляза, че са завършени 74 документа на Европейския парламент, свързани с ключовите 6 приоритета: защита на върховенството на закона, демокрацията и единството, укрепване на конкурентоспособността на ЕС, зелен и справедлив преход, укрепване на социалната и здравна програма, защита на хората и границите, насърчаване на глобална Европа.

Н.Пр. г-н Миклош Борош, извънреден и пълномощен посланик на Унгария, сподели че страната поема председателството на Съвета на ЕС в особено важен преходен момент за ЕС. Той представи приоритетите на Унгарското председателство, акцентирайки върху важните за бизнеса и за България насоки. Посланик Борош сподели, че Унгария подкрепя завършването на процеса за пълно присъединяване на България към Шенген и еврозоната. Той сподели, че важни приоритети са: бъдещето на кохезионната политика и намаляването на неравенствата в ЕС, както и справянето с незаконната миграция. Посланикът на Унгария наблегна на демографските предизвикателства като изрази мнение, че ускореното застаряване на европейското общество, неустойчивите системи за социално подпомагане и недостигът на работна ръка са дългогодишни и задълбочаващи се проблеми в Европа, които трябва да бъдат решени спешно и ефективно. Той наблегна и на необходимостта от поставяне на акцент върху европейска перспектива за Западните Балкани.

Д-р Росен Ткаченко, председател на Унгаро-българската стопанска камара, представи дейността и инициативите на смесената палата, с оглед председателството на Унгария на Съвета на ЕС. Той представи и идеята за създаване на постоянна комисия на двустранните търговски камари на страните членки на ЕС, опериращи в България.

Цветан Симеонов закри събитието, изразявайки надежда, че европейските институции ще работят активно за намаляване на бюрокрацията и улесняване вноса на работна ръка от трети страни през новия си мандат. Председателят на БТПП сподели, че приоритет за страната остава присъединяване към еврозоната и пълен Шенген.