Какво е pH на косата и защо е важно?
Секция: ЛЮБОПИТНО
26 Юли 2024 17:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Какво е pH на косата и защо е важно?

/КРОСС/ Нивото на рН - заедно с протеините и хидратацията - определя здравето, силата, дължината, формата и цвета на косата ни. За да изглежда косата красива и за да бъде в топ форма, трябва да се погрижим да запазим нивото на рН в желаните граници.

Какво е pH на косата и защо е важно?

Да си припомним какво учихме в часовете по химия - скалата на рН е от 0 до 14; 0 до 6 е киселинната страна на спектъра, 7 е неутрална, а 8 до 14 е алкална.

Косата е чувствителна на pH и различните стойности могат да оказват влияние върху нейното здраве и външен вид. Обикновено, косата има естествено слабо кисело pH, което се движи между 4,5 и 5,5. Това е важно защото косата е покрита с влагозадържащ слой, наречен кутикула. Кутикулата е съставена от няколко слоя клетки, които се нареждат като покривки на плочки. Тези плочки помагат за запазването на влагата в косъма и предпазването му от увреждания.

Единственият проблем? Повечето продукти, с които третираме косата си, нарушават този деликатен pH баланс и ни изпращат в алкалната част на скалат или повишават ph то. Говорим както за по-агресивни химични процеси като боядисване или изсветляване, така и за привидно безобидни продукти като някои шампоани и др.

Крайният резултат от високо pH на продуктите? Външния слой на косъма се уврежда, кутикулната люспа започва да се повдига и косъмът губи здравина и се накъсва. Да не говорим, че по-алкалното състояние може да повлияе на бактериите и естествените масла по скалпа и да причини пърхот и сърбеж .

Продуктите за коса, като шампоани, балсами и оформители, обикновено имат различни pH стойности. Изборът на продукти с правилна pH стойност може да има съществено значение за здравето и външния вид на косата.

Шампоани: pH стойността на шампоана е от голямо значение, тъй като той почиства косата и скалпа. Шампоаните с по-висока pH стойност (по-основни) могат да отварят кутикулата на косъма, което прави косата по-податлива на увреждания и загуба на влага. От друга страна, шампоаните с по-ниска pH стойност (по-киселини) помагат за затваряне на кутикулата и запазване на влагата в косата.

Балсами: Тези продукти обикновено имат по-ниска pH стойност от шампоаните. Когато те са с кисело или ниско pH, те помагат да се изглажда и затваря кутикулата на косъма след измиване с шампоан. Това помага за запазване на влагата в косата, подобрява нейната еластичност и предпазва от увреждания.

Стилизиращи продукти: Гелове, спреи, пяни и други стилизиращи продукти обикновено имат различни pH стойности. Те могат да бъдат полезни за оформяне и задържане на прическата, но е важно да се изберат продукти с подходяща pH стойност. Високите pH стойности могат да изсушат косата и да я направят крехка, докато ниските pH стойности могат да доведат до прекомерно омекотяване на кутикулата и загуба на обем.

Значението на pH в продуктите за коса е неоспоримо. Правилният избор на продукти с подходяща pH стойност може да помогне за запазване на здравето и красотата на косата. При избора на шампоан, балсам и стилизиращи продукти, внимателно проверете етикета и избирайте продукти, които са съобразени с pH стойността на косата. Така ще постигнете най-добрите резулти!

Как да поддържам pH на косата си в здравословните граници?

Подбирайте много внимателно козметиката за коса и се доверете само на марки, които разбират как да се погрижат за правилния pH баланс на косъма ви. Често натуралните шампоаните, разработени от естествени съставки и без добавки, са по-алкални и вдигнат pH на косъма. Това може да направи косата по-суха и да доведе до накъсване. Тогава е време да преминете към по-киселинни продукти.

Но изборът на козметика за коса не трябва да е сложен и не е нужно да отделяте много време в грижа за pH на косъма. Просто изберете козметика, която дългосрочно ще се погрижи за косата и ще регулира нивото на pH. Опитът ни показва, че продуктите на www.prevelaboratories.eu са едно отлично решение.

Шампоаните им са с оптималното за косата киселинно ниво на pH около 5, доближаващо се до естественното ниво на pH на косата което е между 4,5-5,5 докато балсамите и терапиите са киселинни, а стилизиращите има продукти са близо към неутрално pH- това е една уникално разработена комбинация, която в крайна сметка поддържа идеалното ниво на pH.