Юлиан Попов: Държавата се справя добре с кризите, когато настъпи кризата
Секция: Интервюта
26 Юли 2024 18:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Юлиан Попов: Държавата се справя добре с кризите, когато настъпи кризата Интервю с бившия министър на околната среда и водите

/КРОСС/ Мобилните станции показват, че въздухът в Елин Пелин след взривовете не е замърсен и няма завишение на фините прахови частици. Местните хора обаче твърдят, че в района се е усещала задушлива миризма на изгорели гуми. Можем ли да се доверим на измервателните станции, отчитащи данните за замърсяването на въздуха в района? Темата в предаването „Пресечна точка" бившият министър на околната среда и водите Юлиан Попов.

"Да, гледах данните от станцията. Тя е модерна, много добра и е мобилна. Тя беше изпратена през нощта от министъра на околната среда и водите на място и мери през цялото време. Стойностите действително падат", подчерта той.

И допълни, че "вятърът може да помогне за изчистване на въздуха". "Той помага да се разнесе, но очевидно този взрив не е нещо, което може да предизвика дълготрайно замърсяване на въздуха. Освен праховите частици, другите елементи, които се следат, не показаха повишение. Това означава, че няма отровни елементи във въздуха, така че дори в някакъв момент заради вятъра да се разнесе някакво малко по-високо равнище на фини прахови частици, това не трябва да бъде основание за притеснение", категоричен е той.

Попов коментира и въпроса как реагира държавата про справянето с кризи."Аз би казал, че този въпрос има два ясни отговора. Държавата се справя добре и държавата се справя зле. И двете са еднакво верни. Държавата се справя добре, когато настъпи кризата. Ето, в момента, в който настъпи кризата, веднага екипите са там, министърът на оконната среда, мисля, че беше първият там. После идват и другите. При всички пожари виждаме много-много бързо действие от страна на правителството. Дали превентивната дейност е на необходимото равнище? Мисля, че не е. Това се вижда и от множеството пожари, които по принцип се очакват. През лятото има високи температури, те стават все по-екстремни, все по-дълготрайни. Така, че държавата трябва да е готова за тези пожари. Същото е и с наводненията", обсни той.