Kонцерт, посветен на любовта, с Un amore grande в събота
Секция: КУЛТУРА
26 Юли 2024 20:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Kонцерт, посветен на любовта, с Un amore grande в събота Тенорът Яни Николов, Сергей Султанов – пиано, и Наталия Султанова – цигулка, ще изпълнят известни музикални пиеси в Експо център „Флора“ от 20:00 ч.

/КРОСС/ В съботния ден на 27 юли от 20:00 часа изисканото открито пространство на Експозиционен център „Флора" ще бъде домакин на поредната вълнуваща камерна проява от лятната програма на Държавна опера - Бургас - след успеха на „Я жду тебя", Концерт на пианистите на Държавна опера - Бургас и „Summertime". За интелигентната публика, винаги съпричастна на музикално-артистичния живот на бургаския културен институт, като и за гостите на града и Южното Черноморие, е подготвена подбрана програма с концерта „Un amore grande", в който ще прозвучат прекрасни мелодии, познати и обичани, възпяващи любовта - като стимул, упование, надежда. Популярните вокални произведения ще прозвучат в изпълнение на младия талантлив тенор с кадифен тембър Яни Николов, солист на Бургаската опера. Преди две седмици той участва в друг прекрасен проект - „Любовна история" на о. „Света Анастасия", заедно със сопраното Нона Кръстникова и оркестъра на Операта, под диригентската палка на Деян Павлов, в който изпълниха популярни мелодии от френското класическо кино. А дни преди концерта в открито море, двамата солисти бяха неотразими и в главните роли в оперетата „Виенска кръв" от Йохан Щраус-син - на сцената на Летния театър в Бургас, също под палката на маестро Деян Павлов. В съботната вечер на сцената в Експозиционен център „Флора" на Яни Николов ще партнират: виртуозният пианист Сергей Султанов, който наскоро свири на концерта „Чардаш, вино и любов" в Поморие и Черноморец, заедно със солистите Людмила Михайлова, Йордан Христозов и Диман Панчев, както и неговата съпруга - цигуларката Наталия Султанова, също част от музикантския състав на Бургаската опера, която свири и в концерта от поредицата „Солистите на Държавна опера - Бургас - през м. април т. год. във фоайето на Операта, когато солисти бяха: Мария Цветкова-Маджарова, Андрея Мирчев и Валери Турманов.

Солистът Яни Николов разказа за идеята на музикалния проект: „Програмата на "Un amore grande" e замислена като съчетание на музика от различни епохи, която е обединена от темата за любовта. Популярните мелодии, гарантиращи свежо настроение, предразполагащото съседство на морето в Приморския парк, ще бъдат предпоставки за едно вълнуващо събитие с привкус на лятна атмосфера под знака на любовното чувство."

Яни Николов уточнява, че идеята е концертът да бъде поднесен като изискан букет от творби на различни композитори, като ще бъде своеобразен красив музикален дар за любителите на романтичните изживявания.

В програмата на концерта в събота ще бъдат изпълнени - с талант, отношение и вкус: "Каро мио Бен" /песен за нуждата на партньора и как липсата му е непосилна/ от Джузепе Джордани; Тости - "A vuccella" неаполитанска песен /поезия, посветена на цветята/; Песен от Шуберт, „Елегия" от Жул Масне, Едуардо ди Капуа - „O, sole mio", Cherubin - "Mama son tanto felice", Parlami d'amore Mariu', Aрия на Данило из оперетата „Графиня Марица" от Имре Калман, Песен на Фред из мюзикъла „Моя прекрасна лейди" от Фредерик Лоу, италиански и испански канцонети и др. Интересен факт е, че Яни Николов се готви за ролята на влюбения в цветопродавачката Илайза Дулитъл млад джентълмен Фред за премиерния спектакъл на 2 август от 21:00 часа на сцената на Летния театър в Бургас, и второто представление на най-новата постановка на Държавна опера - Бургас - на официалното закриване на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров" - на 30 август, също на сцената на Летния театър в Приморския парк.

Яни Николов допълва, че освен клавирните пиеси в програмата, има и още една изненада - обработка за цигулка на песента„Леле, Яно!" от Георги Златев-Черкин, в изпълнение на Наталия Султанова и Сергей Султанов, като пиесата е своеобразна история за тяхната необикновена любов, разказана чрез изразните средства на музикалното изкуство.

В съботната вечер концертът „Un amore grande" ще бъде прекрасен цветен емоционален акцент на почивния ден. Присъстващите ще си подарят вълнуваща емоция с концерта - като музикално-естетично допълнение към настроението, характерно за лятото, което все още е в разгара си.

Билети за „Un amore grande" - на касата на Операта, каса "Часовника", в мрежите на Grabo - https://grabo.bg/burgas/un-amore-grande-0w832bk и Eventim - https://www.eventim.bg/bg/bileti/drzhavna-opera-burgas-flora-ekspozicionen-centr-1436211/performance.html, както и на място - преди концерта.

За изпълнителите:

Яни Николов, тенор:

Възпитаник на НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров" град Бургас със специалност кларинет. Носител на множество награди в страната и чужбина. От 2009 година, студент в НМА "Проф. Панчо Владигеров"- София, със специалност класическо пеене, в класа на Мария Белчева. Още като студент е забелязан и първите роли не закъсняват. Дебютира на сцената на Софийската Опера и балет, в студентски проекти на акд.Пламен Карталов. Участник в множество майсторски класове на световни певци и музиканти като: Карло Коломбара, Роберто Скандюци, Лучана Динтино, Кристиан Бенедикт, Ричард Баркър, Дарина Такова , Орлин Анастасов, Емил Иванов, Катя Борисова, Иван Консулов и други. Участник в оперни фестивали и концерти в България, Гърция, Австрия, Румъния и Швейцария. Като най-престижни сред тях са: зала България със Софийска Филхармония, зала 1 на НДК с Филхармония Букурещ. Гост изпълнител в Евро Парламента в Брюксел, по случай националният празник на България, под патронажа на българското правителство.


Сергей Султанов - пиано:

Роден е през 1976 г. в Ташкент в семейството на музикантите Файзулхак Султанов и Наталия Погорелова. Учи в републиканското средно специално музикално училище-интернат на името на Успенски, на същото място, където учи брат му Алексей Султанов. Започва в класа на Александър Щуко и продължава образованието си в класа на Наталия Васенкина. През 1986 г. цялото семейство се премества в Москва. В Москва учи в класа на Виктор Афанасиев, а след това в класа на Любов Варсобина. След като завършва училище, той постъпва в училището "Гнесин" при Ирина Наумова. След това постъпва в Академията Маймонид при професор Наум Щаркман. Прекарва стаж като асистент в класа на Алексей Сканави. След завършване на асистентския си стаж, той се фокусира основно върху преподавателската работа и камерното изпълнение. През 2017 г. получава магистърска степен по педагогика. Свирил е в Япония, Полша, Киргизстан. Правил е майсторски класове в Москва, Саратов, Пловдив, Истанбул, Бишкек, Краков. Бил е член на жури на международни конкурси. От няколко месеца работи като корепетитор в Държавна опера - Бургас.

Наталия Султанова - цигулка:

Родена е в град Бишкек Киргзстан през 1992 През 2011 г. завършва Муз икално училище "Муратаалъ Куренкеев" (Бишкек) със специалности пиано и цигулка. През 2016 г. продължава музикалното си образование в Саратовската Държавна Консерватория (Академия) „Леонид Собинов" по специалност цигулка при Камила Бадалян и Месроп Бадалян През 2018 година получава магистърска степен - специалност цигулка при проф. Татиана Ръжкова-Дудовова. През 2016 г. участва в майсторски клас на Томас Цетмайер. Участва в "Дягилев фестивал" в град Перм, «Студенческа пролет" - гр. Толиати, «NewOperaWorld" - гр. Москва, "Златна Маска" - гр. Москва. Лауреатка на стипендия от президента на Киргизстан. Гастролира в Русия, Къргъзстан, Обединенете Арабскиемираства, България. Работи в различни оркестри на диригенство Стефен Лоренцо Кремер, Юрий Симонов, Владимир Рълов, Юрий Кочнев, Медет Тургумбаев.
От ноември 2023 година е артистка на оркестъра в Държавна опера - Бургас.