Петър Петров : Конституционният съд отмени съдебната реформа, но остави орязаните права на президента
Секция: ПОЛИТИКА
27 Юли 2024 08:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Петър Петров : Конституционният съд отмени съдебната реформа, но остави орязаните права на президента

/КРОСС/ В предаването „Още от деня" по БНТ Петър Петров, каза че Решението на КС подсигурява правителството на ГЕРБ и ДПС, което се води уж служебно, а всъщност е изцяло политическо, вижда се пакетното гласуване, заяви в "Още от деня" Петър Петров от "Възраждане".

По думите му ако бъде представен анализ на решението на Конституционния съд на Европейската комисия тя би излязла с коренно различно становище.

Конституционният съд отмени съдебната реформа, но остави орязаните права на президента при назначаването на служебен кабинет.

Държавният глава и занапред ще трябва да избира служебен премиер измежду председателя на парламента, шефа на БНБ и неговите заместници, председателят на Сметната палата и неговите заместници и омбудсмана и заместника на обществения защитник.

Депутатите и министрите вече ще могат да бъдат двойни граждани - български и на чужда държава. По този въпрос конституционните съдии са се разделили на две и така решение не е взето, а остава новоприетият в края на миналата година текст.

БНТ, „Още от деня"