Проф. Екатерина Михайлова: Това решение ще има тежки последици за това дали може да се прави някаква реформа в частта за съдебната власт
Секция: Коментари
27 Юли 2024 09:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Екатерина Михайлова: Това решение ще има тежки последици за това дали може да се прави някаква реформа в частта за съдебната власт

/КРОСС/ Това решение ще има тежки последици за това дали може да се прави някаква реформа в частта за съдебната власт, каза в предаването "Лице в лице" по БТВ конституционалистът проф. Екатерина Михайлова по повод решението на Конституционния съд, с което обявява за противоконституционни част от промените в Конституцията.

Можеше и да не се стигне до това решение, защото имаше много бележки към текстовете, които не бяха чути и сега бяха чути през Конституционния съд. Съжалявам, защото съм привърженик на съдебната реформа и на това да се раздели прокуратурата от съда, добави тя.

Беше ясно в самото начало, че има риск промените да катастрофират. Някои неща звучат добре, но трябва и да са законосъобразни, посочи проф. Михайлова.

Съдебната реформа беше мъртвородена, защото тя предвиждаше укрепването на съдебната система, а прокорупционните мнозинства от ГЕРБ и ДПС очевидно нямат интерес от такава реформа. Беше ясно, че тяхното участие е имитационно и след това ще използват сенчестото си задкулисно влияние, за да торпилират този процес, допълни адвокат Михаил Екимджиев.

Да се обяви това решение в последния ден на работната седмица, в последната седмица на юли, е един бракониерски пиар ход, за да стигне до по-малко хора и да не предизвика голям обществен резонанс, отбеляза той.

Нашата Конституция все повече прилича на мавзолей, тя мирише на мухъл, на нафталин, там се разхождат призраци от миналото - там можем да видим Филчев, можем да видим Борисов, можем да видим Пеевски. Това остава за бъдещите поколения и това е неморалното в това, иначе очаквано от мен, решение. Конституционният съд е един ретрограден орган, който прави каквото иска и каквото неговите кукловоди му наредят. С това конституционно решение беше завършен цикълът на реставрация на прокорупционното мнозинство. Единственият начин за промяна оттук нататък е законното гражданското неподчинение на заграбената власт, нови протести, подчерта адвокат Екимджиев.

бТВ, „Лице в лице"