Борислав Цеков: тези конституционни промени не са били замислени да бъдат реална и дълбока съдебна реформа
Секция: Коментари
27 Юли 2024 09:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Борислав Цеков: тези конституционни промени не са били замислени да бъдат реална и дълбока съдебна реформа

/КРОСС/ В предаването „Още от деня" по БНТ Емил Георгиев, каза че с решението си КС подчертава много дебело недосегаемостта на главния прокурор и слага кръст на конституционния опит за засилване на принципа на съдийската независимост. „Защото това беше в сърцевината в измененията в глава „Съдебна власт". Има гарантирана недосегаемост с това решение."

В същото предаване Борислав Цеков, каза че решението слага точка на фалшивия мит, че този тип конституционни промени означават съдебна реформа. „В решението няма нищо изненадващо в по-голямата част, защото конституционната юрисдикция се основава на аргументите, които мнозина от нас сме излагали, включително и обсъжданията на тези набързо гласувани злополучни конституционни промени. Това са аргументите, които повече от нас дадохме пред КС за своите правни мнения, а именно че този тип разделяне на два самостоятелни органи на ВСС, това отнемане на правомощия от институции, противоречи на действащата конституция".

По-важното е, че тези конституционни промени не са били замислени и никога не са имали възможна последица да бъдат реална и дълбока съдебна реформа, т.е. да доведат до повишаване качеството на правораздаването, те имат за цел само кадровия въпрос, категоричен е Цеков. „КС защити върховенството на Конституцията, но не стигна докрай в текстовете до двойното гражданство и също така наречената домова книга или каталогът, свързан със служебното правителство".

БНТ, „Още от деня"