Гл. комисар Александър Джартов: Ситуацията в Елин Пелин не е напълно овладяна
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Юли 2024 11:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Гл. комисар Александър Джартов: Ситуацията в Елин Пелин не е напълно овладяна

/КРОСС/ "Все още продължават гърмежите, които имаше и през нощта. Така, че не можем да говорим, че ситуацията е напълно овладяна. Надявам се през деня да отминат тези гърмежи, за да може колегите, които извършват разследването да могат да започнат съответните процесуални действия", каза гл.комисар Александър Джартов в "Денят започва с Георги Любенов".

Той допълни, че е важно да осигурят безопасна среда. Уточни, че газоснабдяването няма да бъде възобновено, докато все още има взривове.

Рано сутринта сякаш взривовете се активизираха. Последният беше 07:53 часа. Започваме отначало да отчитаме времето - 24 часа. След като минат, екипи могат да влязат при складовете. Това каза Николай Николов, съветник на министъра на вътрешните работи, в предаването „Тази събота" по бТВ.

Организацията по думите му е много добра. „Това позволи да стесним отбранителния периметър. Вече търговската верига може да ползва складовата си база. 

Поздравявам колегите за това, което правят, за стриктната дисциплина и за грижата за хората. При подобна ситуацията най-малката грешка би коствала човешки живот", допълни той.

В момента роботите и дроновете могат да влизат в складовете. „Когато има взрив, връщаме се на изходна позиция", заяви Николов.

Той обясни, че взривните вещества в склада не са бойни, но имат различни метали, които горят и са предназначени за оцветяване. „Това е нещо, което притеснява и затова атакуваме от въздуха с вода. Предимно охлаждаме, за да не се взриви и другият склад", подчерта Николов.

Във вчерашния ден шестима пожарникари от Елин Пелин влязоха в горящите складовете, за да спасят пострадали, въпреки риска.

„Влизат, транспортират и пренасят пострадалите до линейка, за да бъдат транспортирани до болнично заведение. Нормална, рутинна наша дейност - това го правим ежедневно. В една такава обстановка колегите са абстрахират. Гледат да свършат това, което трябва", добави старши комисар Георги Иванов.