Станислав Балабанов: От редицата трагедии, които наблюдаваме през последните седмици се вижда, че държавата липсва
Секция: ПОЛИТИКА
27 Юли 2024 12:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Станислав Балабанов: От редицата трагедии, които наблюдаваме през последните седмици се вижда, че държавата липсва

/КРОСС/ От редицата трагедии, които наблюдаваме през последните седмици в страната, се вижда, че държавата липсва. Нямаме работещи институции. В момента са изпаднали в политическа криза, липсва комуникация между институциите. Това каза зам.-председателят на „Има такъв народ" Станислав Балабанов в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

Конституционният съд разгледа шестата поправка в Основния закон. Гласувалите са 6:6, което означава, че решение не може да бъде взето. По негови думи решението на Конституционният е политическо. „Последните двама конституционни съдии бяха политически представители. Десислава Атанасова, като шеф на парламентарна група, който гласува ясно по партийно нареждане в зала по отношение на промените в Конституцията, отдавна се съмнявах, че ще вземе различно решение като конституционен съдия", коментира той.

Разграждането на модела на управление означава не премахване на конкретна личност, а дълбока реформа в съдебната система, подчерта Балабанов. „Наблюдавахме опитите на ПП-ДБ миналата година, когато правеха тази Конституция, че всъщност искаха да вземат съдебната система от ръцете на един човек, да я присвоят за себе си и да я превърнат отново в бухалка. ИТН искаше прокуратурата да бъде избирана и главният прокурор да се избира пряко от хората. Едно е обществото да избира личност на главния прокурор с много сериозна представителност, друго е тези, които са на власт, да си слагат удобния главен прокурор, който да потулва там делата, които касаят конкретни хора и да ги защитава", посочи той.

ИТН е готова да получи третия мандат, заяви Балабанов.

Нова телевизия, „Събуди се"