Антон Кутев: Мотивите в решението на Конституционния съд са политически
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Юли 2024 12:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Антон Кутев: Мотивите в решението на Конституционния съд са политически

/КРОСС/ "Мотивите в решението на Конституционния съд не са юридически, а политически и това си пролича", заяви в "Денят започва с Георги Любенов" Антон Кутев - говорител на служебните правителства на Стефан Янев и Гълъб Донев.

"Има два недостатъка - ЕК ни похвали за съдебната реформа, която те отмениха. През цялото време имах съмнение дали разделянето на ВСС е реална съдебна реформа, но все пак имаше някакъв опит за контрол над главния прокурор, опити в правилната насока, за които Европа ни похвали. Това, което хората искаха, не го направиха, а това, което западняците искаха, го направиха наобратно".

Според Кутев в случая КС е използвал "стар юридически трик" - процесът може да е правилен, но трябва да се реши през Велико народно събрание.

"КС беше един от малкото неполитизирани и некомпрометирани органи. В момента с това решение според мен е дълбоко компрометиран. За българина не остава друг начин, освен да търси пълната промяна".

Посочи, че политиците у нас имат изключително ниски рейтинги и заради неодобрението на обществото няма как да съставят стабилно управление.

За много хора президентската република е краят на политическата безизходица, каза Кутев. Според него обаче има и други варианти.

"Президентската република е клише и тук стоят много въпроси - може ли този президент, който е бил досега, да се кандидатира - най-вероятно няма да може. Тоест - тази президентска република не може да стане с Радев. Друг е въпросът е дали да има еднокамарен, двукамарен парламент и т.н."

Ако през октомври съставянето на правителство се провали за пореден път, ще се стигне до пренареждане на цялата система - с нови партии и нови играчи, коментира той. Според Антон Кутев Димитър Главчев ще остане премиер и в следващото служебно правителство.

"Не съм сигурен, че президентът има кой знае какъв интерес да съставя свое правителство".

Правителството умишлено заобикаля Конституцията и президента с кандидатурата на Николай Ненчев за посланик в Украйна, каза още Антон Кутев. Според него Румен Радев не е трябвало да си мълчи по въпроса, за да е ясно кой носи отговорност за това назначение.