Два военни хеликоптера от България ще се включат в гасенето на пожара в планината Славянка
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Юли 2024 12:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Два военни хеликоптера от България ще се включат в гасенето на пожара в планината Славянка

/КРОСС/ Два военни хеликоптера от България ще се включат днес в гасенето на пожара в планината Славянка. Вчера огънят от Гърция стигна и премина нашата граница. :

На наша територия пожарът е низов и е засегнал около 30 декара. Горят предимно дънери и ниска растителност, потвърди директорът на горското стопанство в Катунци Пламен Поюков.

30 пожарникари и горски служители са на място от рано сутринта, а в момента идва и подкрепление от военното формирование за борба с пожарите.

В най- критичния момент вчера в гасенето от въздуха се включиха два гръцки хеликоптера и един български, и ситуацията беше овладяна, но не задълго, тъй като вечерта настъпваше.

Всеки момент се очаква да пристигнат два наши хеликоптера, потвърди заместник-областният управител Христо Ангелов, който е и председател на кризисния щаб за пожара.

Огнената стихия бушува на гръцка територия втора седмица.

Директорът на "Пожарна безопасност и защита на населението" Александър Джартов обясни, че българските екипи в планината Славянка не могат да действат в голям периметър: 
"Проблемът там е, че има минно поле и на практика нашите служители в този област трябва да са много внимателни. Нито може да изградим просеки, нито може да въведем пикапите, с които разполагаме, със системи за пожарогасене. Просто не могат да работят в този участък. То е абсолютно е забранено да минават. Това ни е основният проблем".

Информацията е на БНР