Два хеликоптера и военнослужещи помагат за гасенето на пожара на българо-гръцката граница
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Юли 2024 16:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Два хеликоптера и военнослужещи помагат за гасенето на пожара на българо-гръцката граница

/КРОСС/ Военнослужещи от Военновъздушните сили (ВВС) с два хеликоптера участват днес в борбата с пожара в района на Голешово, община Сандански, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната (МО). Екипи от България и Гърция продължават работата по гасенето на пожара на българо-гръцката граница в района на Петрич, съобщиха и от пресцентъра на МВР.

Машините - Ми-17 и "Кугар", са излетели минути след 09:00 ч. тази сутрин, за да се включат в помощ на огнеборците.

Група от 22 военнослужещи с пет единици техника от Трети механизиран батальон на Трето бригадно командване - Благоевград, под ръководството на старши лейтенант Кирил Чакъров, и днес гаси нововъзпламенили се огнища, дънери и паднали дървета в местността Свети Илия между селата Петрово и Голешово, в посока Гоцев връх в планина Славянка. Да координира действията на военнослужещите на терен е и заместник-командирът на Трето бригадно командване полковник Руслан Колев.

Военнослужещи с хеликоптер Ми-17 и снощи участваха в погасяването на пожара близо до границата. Машината излетя в 18:40 ч. и след достигането на района, изпълни пет захода, при които изля 10 тона вода, информират и от МО.

Към 17:30 часа снощи е била получена информация, че огънят е навлязъл на територията на България в скалиста и недостъпна местност, съобщиха от пресцентъра на МВР.

В гасенето на пожара са включени 25 служители от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"-Благоевград, 20 военнослужещи и 28 горски служители. От гръцка страна в участват два хеликоптера и два самолета за гасене на горски пожари.

Към момента пожарът е ограничен, информират от МВР.

Около 30-40 метра е навлязъл на българска територия пожарът, който гори на българо-гръцката граница, съобщиха по-рано днес на фейсбук страницата на Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП). По-голямата част на пожара обхваща резервата Али Ботуш, по-малка - държавна горска територия.