„Ловци на бисери“ на Старозагорската опера е днешното заглавие в афиша на „Сцена на вековете“
Секция: КУЛТУРА
27 Юли 2024 18:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Ловци на бисери“ на Старозагорската опера е днешното заглавие в афиша на „Сцена на вековете“

/КРОСС/ „Ловци на бисери" на Старозагорската опера е днешното заглавие в афиша на „Сцена на вековете", съобщиха организаторите. Държавна опера - Стара Загора ще представи тази вечер операта от Жорж Бизе на откритата сцена на крепостта „Царевец". 

Режисьор е Славчо Николов, който залага на приказна визия и драматичен разказ със сложни човешки взаимоотношения. Сюжетът е за съперничеството  между двама приятели, ловци на бисери Зурга и Надир, които са влюбени в красивата Лейла. Развива се на фона на екзотичните пейзажи на остров Цейлон /Шри Ланка/. И Лейла ще трябва да направи много по-труден избор - между дълга и любовта. Както в повечето романтични истории, любовта побеждава.

В ролята на Лейла на Царевец зрителите ще видят Емилия Терзиева. Румънският тенор Андрей Фермешану ще се превъплъти в Надир, Валери Турманов ще е Зурга, а Нурабад ще бъде Евгений Арабаджиев. В спектакъла участва оркестър, хор и  балет на Държавна опера - Стара Загора, а диригент ще е маестро Владимир Бошнаков. След края на спектакъла, като комплимент за публиката, ще бъде излъчено аудио-визуалното шоу „Царевград Търнов - звук и светлина"            

Фестивалът „Сцена на вековете" 2024 продължава на 3 август със спектакъла „Огънят на Анадола" в Летния театър. Следва операта „Летящият холандец" от Рихард Вагнер на Театрално-продуцентски център-Варна (2 септември) и мюзикъла „Здравей, как си приятелю" на Националния музикален театър „Стефан Македонски" (4 септември). Двете заглавия ще бъдат представени на сцената на МДТ „Константин Кисимов". 

Продължава и съпътстващата фестивална програма в Летния театър на Старата столица с концертите "The Best оf Васил Петров " (12 август), "Вкусът на времето" - 80 години Кирил Маричков на група „Фондацията" и Оркестър на Държавна опера Пловдив (6 септември) и "Live on Broadway" на Рафи Бохосян и Русенската опера (11 септември).

 Летен оперен фестивал „Сцена на вековете" се организира от Община Велико Търново с подкрепата на Регионалния  исторически музей и Общинска туристическа агенция „Царевград Търнов". Музикалният форум е под патронажа на Министерство на културата и е носител на престижния лейбъл „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа" 2024-2025.