По следите на най-вкусния мед в Анадола
Секция: Туризъм
31 Юли 2024 18:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
По следите на най-вкусния мед в Анадола

/КРОСС/ Богатата и разнообразна флора и фауна на Турция оказват голямо влияние върху дългогодишните кулинарни традиции на турската кухня. Изключителният мед на Анадола се предлага с разнообразни вкусове и нюанси, всеки от които отразява уникалния си произход. Този изискан мед играе основна роля в прочутите турски закуски и десерти. Освен това различните дестинации в Турция, известни с производството на най-добрия мед, са не само средища на кулинарни постижения, но и предлагат несравними природни красоти и богато историческо и културно наследство. Преминаването по най-живописните медени пътеки на Турция обещава автентично и обогатяващо преживяване за тези, които търсят уникални вкусове, лечение и открития.

Датча - мед от мащерка, бор или бадем

Полуостров Датча е разположен в провинция Мугла, където се сливат Егейско и Средиземно море. Той се отличава с непокътнати плажове и чист въздух, който ухае на мащерка и бор. Градът е спокойно място за почивка и популярна дестинация за „Blue voyage" (морско пътешествие, изцяло на борда на лодка). Маслиновите и бадемовите горички в региона осигуряват на областта редица гастрономически ползи, както и изобилието от мащерка и борови дървета, които допринасят за уникалните видове мед в региона. Най-известният цветен мед в Датча и околностите е от мащерка. Той се произвежда от пчелите, които събират есенцията на чистите цветове на растението, и се отличава с ярък цвят, аромат на мащерка и стипчив, но сладък вкус. Боровият мед има по-тъмен оттенък и е по-ароматен от цветния мед. В допълнение, бадемовият мед е средно сладък, има енергичен аромат и е светъл на цвят. Той се произвежда от пчелите, които събират прашец от цветчетата на бадемовото дърво, което цъфти през ранната пролет.

Не пропускайте: Докато сте в Датча, където през деня може да плувате в чисти сини води, не забравяйте да наблюдавате залеза над древния град Книдос в края на полуострова. Датча предлага и разнообразни кулинарни преживявания, включително вкусни морски дарове в съчетание с отлични турски вина.

Чудният мед на Анзерското плато

Черноморското крайбрежие в Северна Турция е като земя на чудесата с тучните си изумрудени плата, увенчаващи върховете на хълмове и планини. Сред множество цветни дървета от габър, липа, кестен и елша, там е Ризе - чаеният оазис и домът на световноизвестния мед от Анзер. Медът носи името на Анзерското плато в подножието на планината Качкар (Kaçkar), която предлага спиращи дъха гледки и възможности за разходки сред природата и чист въздух. Издигащо се на височина между 2300 и 3000 метра над морското равнище, платото съдържа богата растителност от диви цветя, която придава на меда от Анзер отличителния му вкус. Той е произведен от кавказки пчели, които се хранят с прашец от над 400 вида цветя, от които около 50-60 са ендемични за региона. Медът от Анзер е регистриран и с географски знак. През май-юни на платото се поставят кошерите за анзерския мед, който се събира през август.

Не пропускайте: Зеленият рай на Ризе предлага автентични преживявания като насладата от закуска на високото планинско плато, където да наблюдавате събирането на чай, да се спуснете с рафтинг по река Фъртъна (Fırtına) или да гледате традиционния народен танц на региона „хорон".

Мед от Ерзурум с високо съдържание на пролин

Отправяйки се на юг от Черно море, ще стигнете до Ерзурум - едно от най-старите селища в Анадола. Този прекрасен град предлага очарователно съчетание на история и природа, заобиколен от природни красоти като езерото Тортум, приказните комини на Нарман и Седемте езера на Испир. В допълнение към невероятната си природа, районът е и център за производство на мед, благодарение на възвишения си терен и множеството ендемични растителни видове. Районите Караязъ (Karayazı) и Паландокен (Palandöken) се отличават с производството на мед: особено прочут е медът от Паландокен, известен като „гевенски" мед, тъй като се произвежда от дивото растение сладник (женско биле), което е в изобилие в региона. Медът „Гевен" (Geven) и медът „Караязъ" (Karayazı), които имат високо съдържание на пролин, са също така основни съставки на вкусните органични закуски от Ерзурум.

Не пропускайте: Спиращите дъха панорамни гледки от бастионите на Азизие (Aziziye) и Мечидие (Mecidiye) в Ерзурум, както и историческите забележителности на града, като Медресе Чифте Минарели (Çifte Minareli Medrese) и Трите гробници (Üç Kümbetler), си заслужава да бъдат посетени. Можете също така да опитате местни ястия като чаа кебап (cağ kebap) и „пълнен кадаиф" (kadayıf dolma).

Аромат на диви цветя - мед от Карс

Карс е най-прочутият зимен град на Турция и последната спирка на туристическия Източен експрес. Градът е оазис на повече от 1600 цъфтящи растения, като над сто от тях са ендемични. По тази причина производството на мед в района датира от древността. Медът от Карс е един от продуктите на града с географско указание и е известен със своя аромат, светъл цвят и вкус, който се дължи на хилядите диви цветя. Той се произвежда по традиционни методи, предавани от поколения, и е основна част от прочутата закуска в Карс. Това ястие обикновено се допълва с отличните сирена, произвеждани в региона. За да се запознаете с кулинарното богатство на града, можете да посетите Музея на сиренето в Карс (Kars Peynir Müzesi) - първият тематичен музей на сиренето в Турция, който се намира в историческия бастион Сювари (Süvari). Можете също така да посетите село Богатепе (Boğatepe), център за производство на вкусни млечни продукти, в който се намира още един малък, но очарователен музей на сиренето.

Не пропускайте: Карс се намира в близост до един от най-уникалните древни градове на Турция - античният град Ани, включен в Списъка за световно наследство на ЮНЕСКО. Пътуването с влак до Карс също е впечатляващо, особено през зимата. Докато сте в града, може да посетите оригиналните постройки в балтийски стил и да опитате характерното за града ястие с гъше месо, което често се сервира с ароматни турски вина.

Линк за сваляне на снимки: https://docs.tga.gov.tr/0fs5o9mq