ГЕРБ-СДС отказа подкрепа за третия мандат на ИТН
Секция: БЪЛГАРИЯ
03 Август 2024 16:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ГЕРБ-СДС отказа подкрепа за третия мандат на ИТН

/КРОСС/ ГЕРБ няма да подкрепи третия мандат, стана ясно след близо 3-часовата среща на ИТН и ГЕРБ-СДС, предаде БГНЕС.

По-рано ИТН представи пред ГЕРБ-СДС приоритетите си в правосъдието, енергетиката и външната политика. Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов обяви, че именно в ГЕРБ-СДС се намира ключа към това дали ще вървим към нови избори, или ще има редовен кабинет с третия мандат.

От страна на най-голямата формация в парламента резултатът от проведените консултации обобщи Деница Сачева. 

"Няма да скрия, че все още между нас съществува известна липса на доверие за това кога преговаряме пред камери и кога решенията се взимат задкулисно. Този парламент е твърде фрагментиран. Той е изключително нестандартен в много отношения, най-малкото защото в него има 38 народни представители, които в момента не са членуващи в нито една политическа сила. В тези 66 гласа, на които вие разчитате към този момент, се съдържат и гласовете на независими народни представители, нечленуващи в нито една парламентарна група. Това създава сериозни рискове за това колко стабилно би могло да бъде мнозинството", посочи Сачева пред преговорния екип на ИТН. 

Тя подчерта, че позицията на ГЕРБ-СДС още от самото начало е била в подкрепа на реализация на първия мандат, а проведените сега разговори могат да послужат за основа на диалог в последващото 51-во Народно събрание. 

Сачева увери, че по време на следващите парламентарни избори от формацията ще бъдат разумни и умерени. „Няма да прекрачваме никакви граници, а ще градим мостове, защото следващите парламентарни избори трябва да бъдат последните предсрочни за страната", каза тя.  Според нея настоящото 50-то Народно събрание няма предпоставки да бъде устойчиво. 

От страна на ГЕРБ-СДС в преговорите участваха също Росен Желязков и Теменужка Петкова.