Диана Дамянова: Депутатите със заплати от деня, в който изберат правителство
Секция: БЪЛГАРИЯ
04 Август 2024 13:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Диана Дамянова: Депутатите със заплати от деня, в който изберат правителство

/КРОСС/ Случва се едно и също нещо от три години и нещо насам - наблюдаваме тотално нежелание у политиците, които би трябвало да определят политиките в България, да чуят какво мислят хората за тях. Политиците говорят само на тясно партийното си ядро и не чуват перифериите, които реално формират мнозинството. Това каза журналистът Мира Баджева в предаването „Тази неделя" по бТВ.

Според нея политическата ситуация към момента е малко по-различна, защото се наблюдава разпад на две монолитни партии - БСП и ДПС. Тя смята, че има някакви шансове социалистите да се разделят с Корнелия Нинова, докато ситуацията с ДПС е напрегната.

„Фигурата на Пеевски най-после се видя в целия й „блясък". По изключително неумен за мен начин той осветява всичките си капии във властта и медиите - където е имал някакви свои хора, те просто лъсват, защото той нервно натиска всички копчета, които могат да бъдат натиснати. Това издава истерично състояние", поясни Мира Баджева.

Тя коментира и ескалиращото напрежение между Делян Пеевски и Румен Радев. „Пеевски очевидно има добър инстинкт да търси и излъчва силата. Той избира най-силния играч, който в момента е на терена, и се бие с него, за ад може да вземе от неговата сила. При него има обрат и по отношение на и.ф. главен прокурор в момента - Сарафов. Доскоро той едва ли не се идентифицираше със Сарафов. В момента виждаме как той започна да говори срещу него, как трябва да се избере нов главен прокурор - неща, които подсказват, че там също е протекло разделение и Сарафов е избрал другата страна. Дали Доган, дали другите сили, дали нещо, свързано с Радев - не зная, но това вече не е един тандем", коментира Баджева.

PR експертът Диана Дамянова заяви, че българската политическа система в последните десет години се оказа неспособна да излъчва лидери. „Липсата на лидери в партиите е нещо много видно. Липсва и идеология. Хората не ги искат и това е факт, но то няма друг начин, защото политиците ни са некачествени. Хората не искат избори, но не искат да слушат тази пасмина от екрана", коментира тя.

Тя вижда основния проблем в това, че у нас няма гражданско общество, което да контролира политиците и да си налага мнението. „Има голям трап между политиците без качества и хората, които ги избират. В утвърдените демократични общества отказът на хората да участват в политиката не е толкова ярък. Ако все пак се наблюдава такава апатия, там имат добре изградени и отлично функциониращи структури, които позволяват държавата да се движи напред, а не както е у нас - всичко да спре в очакването на редовно правителство", поясни Диана Дамянова и даде едно екзотично предложение: „Депутатите да започнат да получават заплати от деня, в който изберат правителство".

По думите на Дамянова Делян Пеевски провежда тръмпистка пропаганда. „Няма да се учудя всичко, което Пеевски прави и което на нас не ни харесва, дали не постига някакъв резултат в протестни групи. Това ще го видим на изборите.

бТВ, „Тази неделя"