Продължава гасенето на пожарите у нас
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Август 2024 09:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Продължава гасенето на пожарите у нас Най-голямо притеснение буди този на българо-гръцката граница

/КРОСС/ Продължава гасенето на пожарите у нас. Най-голямо притеснение буди този на българо-гръцката граница, където на терен са над 100 души от пожарната, Горското, военни, ловни дружини и доброволци. Вече 17 дни те се опитват да потушат пламъците в планината Славянка.

На няколко километра от село Петрово продължава да има тлеещо огнище. Прогнозата за суша и жега не се харесва на местните, които копнеят за дъжд. „За съжаление, на източния фронт нещата въобще не са спокойни", каза Пламен Поюков, който е директор на Държавно горско стопанство „Катунци".

В неделя вътрешният министър Калин Стоянов обяви, че в борбата с огъня се включват и два самолета от Испания. "Готовността на Испания отново да се включи в борбата с огъня у нас е по Механизма за гражданска защита на ЕС. Самолетите "Canadair" по преценка ще бъдат насочени към горещите точки и ще се включат в гасенето при първа възможност", написа ресорният министър във Facebook.

В района на село Микрево, близо до Струмяни, пожарът също е активен, но е локализиран. При село Сенокос има три огнища, като се работи по овладяването им. Локализиран е пожарът над село Чуйпетлово, по южните склонове на Витоша. Пожар има и около връх Шаралия в Рила. Служители на националния парк са на терен и се борят за потушаването му.