На 95 години почина проф. Георги Стефанов
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Август 2024 14:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
На 95 години почина проф. Георги Стефанов Той беше основоположник на българската теория на международните отношения

/КРОСС/ На 3 август 2024 г. на 95 години почина проф. д-р Георги Стефанов - основоположник на българската теория на международните отношения и доайен в областта на науката за тях, съобщиха от Софийския университет ''Св. Климент Охридски''.

Проф. Георги Стефанов завършва Юридическия факултет на Софийския университет през 1951 г., където в периода 1957 - 1995 г. преподава дисциплините ''История на международните отношения'', ''Теория на международните отношения'', ''Теория на международната сигурност'' и ''История на държавата и правото''.

Проф. Стефанов е ръководител на Сектора по международно право и международни отношения към Единния център по науките за държавата и правото; директор е на обществени начала в Народния университет за международни отношения в София (1962-1972); ръководител е на секция ''Външна политика на България'' и секция ''Международни отношения на Балканите'' в Института за външна политика ''Иван Башев'', както и в Института за международни отношения и социалистическа интеграция от 1972 г. до 1991 г.

Проф. Георги Стефанов е носител на орден ''Св. св. Кирил и Методий'' - първа степен.