ПП-ДБ внесе законопроект за промяна в Закона за Сметната палата
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Август 2024 16:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ПП-ДБ внесе законопроект за промяна в Закона за Сметната палата

/КРОСС/ "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) са внесли в деловодството на Народното събрание законопроект за изменение и допълнение на Закона за Сметната палата, сочи справка в сайта на парламента. Законопроектът е внесен от Кирил Петков, Надежда Йорданова, Николай Денков и Кристина Петкова днес, 5 август.

В мотивите към законопроекта е записано, че с него се предлага да се уреди възможността Народното събрание да открива процедура за избор на заместник-председател на Сметната палата, без това да е обвързано с инициативата на председателя й.

В случаите, в които председателят на Сметната палата е избран за служебен министър-председател, той е във фактическа невъзможност да изпълни задължението, разписано в Закона за Сметната палата и да предложи заместници на Народното събрание. В хипотезата на продължаваща политическа криза и дълги мандати на служебни правителства, това може да е пречка пред попълването на състава на Сметната палата, се посочва в мотивите.

По тези причини с настоящия законопроект се предлага метода за избор на заместници, използван в други закони, уреждащи дейността на независими регулаторни и контролни органи, при които целият състав на органа се избира от Народното събрание, без да е необходимо предложение от председателя, заявяват вносителите.