Рая Назарян се срещна с председателя на Групата за приятелство в Горната камара на японския парламент Джуничи Ишии
Секция: БЪЛГАРИЯ
06 Август 2024 06:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Рая Назарян се срещна с председателя на Групата за приятелство в Горната камара на японския парламент Джуничи Ишии

/КРОСС/ Възможностите за задълбочаване на търговско-икономическото сътрудничество между България и Япония бяха основна тема на срещата на председателя на Народното събрание Рая Назарян с председателя на Групата за приятелство с България в Горната камара на японския парламент Джуничи Ишии.

Делегация на Групата за приятелство с България в Горната камара на парламента на Япония, водена от Джуничи Ишии, е на работно посещение в България.

Щастлива съм, че мога да посрещна в София делегация на японския парламент, с която можем да обсъдим развитието на парламентарния диалог и сътрудничеството между нашите страни в областите на икономиката, инвестициите и туризма, отбеляза Рая Назарян. Председателят на българския парламент посочи, че България и Япония се радват на дългогодишни приятелски отношения и са в най-засилената фаза на своето двустранно сътрудничество. България разглежда Япония като ценен и желан партньор, като гарант за качество, надеждност и коректност, подчерта Рая Назарян. Тя изрази увереност, че добрите връзки и ползотворен диалог между парламентаристите от двете страни ще спомогне за по-нататъшното развитие на отношенията в различни сфери от взаимен интерес.

Председателят на Народното събрание посочи, че въпреки добрите традиции и отлични двустранни отношения все още има неоползотворен потенциал за развитие на сътрудничеството между България и Япония в търговско-инвестиционната област и в сферата на туризма. Бихме се радвали в България да има повече японски инвестиции, готови сме да работим и в посока на увеличение на структурата и обема на българския износ за Япония и за стимулиране на туристическия обмен, подчерта Рая Назарян. Тя изрази надежда предстоящото през 2025 г. Световно експо в Осака да предостави нови възможности за разширяване на сътрудничеството между двете страни в областите на информационните технологии, автомобилната индустрия, изкуствения интелект, енергетиката и иновациите.

Председателят на Групата за приятелство с България в Горната камара на японския парламент Джуничи Ишии поздрави председателя на Народното събрание Рая Назарян с избирането й за председател на българския парламент. Страната ви е важен партньор на Япония, защото споделяме общи ценности, посочи той и отбеляза, че България и Япония се радват на много добро сътрудничество в сферите на икономиката и културата.

Джуничи Ишии припомни, че през 2024 г. ще бъдат отбелязани три важни за двустранните връзки годишнини - 115 години от първите официални контакти, 85 години от установяването и 65 години от възстановяването на дипломатическите отношения, които са поредното доказателство за топлите приятелски връзки между Япония и България. Председателят на Народното събрание Рая Назарян подчерта, че с нетърпение очаква посещението в София през септември на председателя на Долната камара на парламента на Япония Фукуширо Нукага.