„Росатом“ започва пилотно производство за търговски цели на иновативна обвивка на ядрено гориво
Секция: Технологии
06 Август 2024 20:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Росатом“ започва пилотно производство за търговски цели на иновативна обвивка на ядрено гориво Чепецкият машиностроителен завод произведе обвивка с хромирано покритие за толерантно към аварии ядрено гориво от ново поколение

/КРОСС/ Чепецкият машиностроителен завод (ЧМЗ) - предприятие на горивното подразделение на „Росатом" - ТВЕЛ, организира пилотно производство на обвивка на горивни елементи с хромово покритие. Подобен структурен материал е едно от възможните решения за създаване на ново поколение безопасно ядрено гориво - ATF. Това технологично решение дава възможност да се подобри експлоатационната надеждност на ядреното гориво, което от своя страна повишава безопасността и ефективността на реакторите.

За производството на иновативните обвивки е пусната в експлоатация инсталация за нанасяне на хромови покрития върху обвивки, изработени от традиционната циркониева сплав. Устройството, разработено на местна почва, няма аналог в страната. Въведен е и модерен комплекс аналитично и изследователско оборудване, което позволява оценка на адхезията, структурата и дебелината на хромираното покритие. Към момента е произведена пилотната партида хромирани горивни обвивки.

ATF (Advanced Technology Fuel) представлява ядрено гориво, устойчиво на аномални ситуации в АЕЦ и въвеждането му е от ключово значение за повишаване на безопасността и надеждността на ядрената енергия на ново ниво.

ТВЕЛ е единствен доставчик на ядрено гориво за руските АЕЦ, като осигурява и гориво за общо 75 реактора в 15 още държави, изследователски реактори в девет държави, както и за руския флот от атомни ледоразбивачи. Всеки шести енергиен реактор в света се захранва с гориво от ТВЕЛ. Горивното подразделение на „Росатом" е и най-големият производител на обогатен уран в света, както и лидер на световния пазар на стабилни изотопи. Негово предприятие Чепецки машиностроителен завод произвежда структурни материали и компоненти за горивни касети, продукти за ядрената енергетика, химическата, нефтената и газовата промишленост и медицината.