Законопроектът за забрана на пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в училищата влиза в пленарна зала
Секция: ПОЛИТИКА
07 Август 2024 08:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Законопроектът за забрана на пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в училищата влиза в пленарна зала "Възраждане" предлага като точка първа в дневния ред за днес да бъде внесен "Законопроект за изменение и допълнение на Закона за предучилищното и училищното образование".

/КРОСС/ Това е тяхно право, което им се дава на основание чл. 47, ал. 8 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание (ПОДНС). По законопроекта има и изготвен доклад на водещата комисия по образованието и науката, внесен в деловодството на 02.08.2024 г.

Припомняме, че през месец юли Даниел Проданов и група народни представители от „Възраждане" внесоха предложение за изменение и допълнение на Закона за предучилищното и училищното образование, което цели да забрани пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в българските училища и в тяхната непосредствена близост. Тази стъпка е необходима за защитата на традиционните семейни ценности и за възпитанието на младите поколения в духа на българската културна и правна традиция.

В предложението се посочва, че в духа на българската образователна традиция, системата на образованието има две основни и неделими функции - образователна и възпитателна. Именно възпитателната функция на българското училище като държавна институция следва да не допуска популяризирането или подстрекаването, по какъвто и да е начин - пряко или косвено, на идеи и възгледи, свързани с нетрадиционна сексуална ориентация и/или определяне на полова идентичност, различна от биологичната.

Предложените промени следва да се отразят положително и в посока затвърждаване на традиционните основни християнски семейни ценности, обичта и уважението в семейството, родовата принадлежност и връзките между поколенията в съответствие с българската културна, образователна и правна традиция, посочват вносителите на законопроекта от „Възраждане".

По законопроекта има и изготвен доклад на водещата комисия по образованието и науката, внесен в деловодството на 02.08.2024 г., като на нейното заседание той е приет с 10 гласа „за", 4 „въздържал се" и нито един „против".