НС забрани пропаганда на нетрадиционна сексуална ориентация сред деца
Секция: БЪЛГАРИЯ
07 Август 2024 16:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НС забрани пропаганда на нетрадиционна сексуална ориентация сред деца

/КРОСС/ Забрана за пропаганда, популяризиране или подстрекаване по какъвто и да е начин - пряко или косвено, в системата на образованието на идеи и възгледи, свързани с нетрадиционна сексуална ориентация и/или определяне на полова идентичност, различна от биологичната, прие парламентът. Това се случи с гласувани на две четения в едно заседание на промени в Закона за предучилищното и училищното образование, внесени от парламентарната група на „Възраждане". Дебатите продължиха около четири часа.

„Нетрадиционна сексуална ориентация" са различни от общоприетите и заложените в българската правна традиция схващания за емоционално, романтично, сексуално, чувствено привличане на лица от противоположни полове", записа Народното събрание (НС). Текстът подкрепиха 135 депутати, против бяха 57, а осем се въздържаха.

Срещу въвеждането на дефиницията възрази Георги Георгиев от ГЕРБ-СДС, заради противоречие, по думите му, с редица европейски документи и Конституцията на България. Приема се дефиниция, която не съществува в нито една държава член на Европейския съюз (ЕС), обясни той и поиска текстът да отпадне, което бе отхвърлено при гласуването в пленарната зала и дефиницията за "нетрадиционна сексуална ориентация" остана в закона.

Няма нито едно постъпило отрицателно становище по тази част на законопроекта обясни лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, който е един от вносителите.

НС прие също в системата на предучилищното и училищно образование да се забрани налагането на идеологически и/или религиозни доктрини. Досега беше записано, че не се допуска налагането на такива доктрини.