"Възраждане" не вижда подходящ човек за служебен премиер сред възможностите, от които президентът може да избира, каза Костадин Костадинов
Секция: ПОЛИТИКА
07 Август 2024 20:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Възраждане" не вижда подходящ човек за служебен премиер сред възможностите, от които президентът може да избира, каза Костадин Костадинов

/КРОСС/ "Възраждане" не вижда подходящ човек за служебен министър-председател сред възможностите, от които президентът Румен Радев може да избира. Това обясни пред журналисти в Народното събрание председателят на партията Костадин Костадинов.

"Не виждаме такъв", отговори Костадинов на въпрос кой е подходящ. Съгласно чл. 99 от Конституцията, след като не е постигнато съгласие за правителство, президентът след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател, назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок. След промените в Конституцията за служебен министър-председател държавният глава може да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка (БНБ), председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

Според Костадинов датата на предсрочните парламентарни избори трябва да бъде колкото е възможно по-късно, "защото рискуваме да правим кампания по време на първия учебен ден". На въпрос каква е оценката на "Възраждане" за сегашния служебен премиер Димитър Главчев, Костадинов припомни, че от партията вече поискаха оставката на Главчев и на служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов заради неспособността им да се справят адекватно с пожарите в страната.

Имали сме срещи, които бяха свързани с подкрепата на третия мандат за съставяне на правителство, отговори Костадинов на въпрос участвали ли са в разговори за сваляне на Рая Назарян от ГЕРБ от поста председател на Народното събрание. Нашата позиция беше ясна - правителство с третия мандат в този парламент няма как да подкрепим, защото имаме разминавания с другите политически сили, които биха подкрепили третия мандат, коментира Костадинов.

Създадохме нова европейска практика, която дефинира що е то нетрадиционна сексуална ориентация, каза депутатът относно приетите по-рано днес промени в Закона за предучилищното и училищното образование, внесени от парламентарната група на „Възраждане". Със създаването на европейска практика и прокарването на законопроекта даваме възможност на други политически организации в Европейския съюз да действат по български пример. Нещо, което не се е случвало кой знае колко много. България даде положителен пример, който може много скоро да бъде последван и в други държави, защото на тях им казваха, че това няма как да стане, каза още Костадинов.

Източник: bta.bg