Парламентът прие на второ четене промените в Закона за кредитните институции
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Август 2024 05:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Парламентът прие на второ четене промените в Закона за кредитните институции

/КРОСС/ Парламентът прие на второ четене промените в Закона за кредитните институции (ЗКИ), с които се адаптира националната правна рамка, регламентираща надзорните правомощия на Българската народна банка (БНБ), към изискванията на европейски регламенти с оглед ролята на БНБ в Единния надзорен механизъм след приемането на еврото като официална парична единица в Република България.

Предвидени са и допълнения в Закона за кредитните институции във връзка с приемането на Закона за противодействие на корупцията. Разширява се кръгът от компетентни органи, имащи право да извършват проверки в Централния кредитния регистър и Регистъра на банковите сметки и сейфове. Предвижда се с тези правомощия да бъдат оторизирани и Комисията за незаконно придобитото имущество, наред с Комисията за противодействие на корупцията. Добавят се и структури на МВР към органите с достъп до информационната система, поддържана от БНБ (по чл. 56а, ал.1 от ЗКИ), като Главна дирекция "Гранична полиция" и Дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР.

Димо Дренчев от "Възраждане" предложи отпадане на достъпа на въпросните две дирекции, но предложението му бе отхвърлено с 53 гласа "за", 99 гласа "против" и четирима - "въздържал се".

Законопроектът бе гласуван на първо четене на 26 юли.