Закриват ВУЗ в голям български град
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Август 2024 06:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Закриват ВУЗ в голям български град

/КРОСС/ Министерският съвет предлага на Народното събрание да закрие Европейското висше училище по икономика и мениджмънт в Пловдив.

Институционалната акредитация на частното висше училище е изтекла през 2022 г., след което то не е подавало документи за нова, предаде dcnews.bg.

По данни на Националния център за информация и документация (НАЦИД) към днешна дата няма данни за действащи, прекъснали или в процес на дипломиране студенти в него.

Частното висше училище е създадено като Европейски колеж по икономика и управление с решение на Народното събрание от 18 септември 2001 г. През 2015 г. е преобразувано и преименувано в Европейско висше училище по икономика и мениджмънт – Пловдив като специализирано частно висше училище в областта на приложната икономика, бизнеса и управлението.

Според Закона за висшето образование висше училище се закрива, когато получи два последователни отказа за институционална акредитация или не е поискало такава в предвидените срокове.

Европейското висше училище по икономика и мениджмънт е получило институционална акредитация през 2017 г. за срок от 5 години, валидна до 2022 г. Предвид факта, че в законоустановените срокове не са подадени документи за нова акредитация, МОН е изискало информация за намеренията на учредителите по отношение на по-нататъшното функциониране на висшето училище, както и за броя на обучаваните студенти. До момента не е получен отговор.

По предоставена от Националната агенция за оценяване и акредитация информация към момента висшето училище няма подновена институционална акредитация и не е подало документи за такава.

Затова Министерският съвет предлага на Народното събрание Европейското висше училище по икономика и мениджмънт да бъде закрито, а архивът му да премине към Висшето училище по сигурност и икономика.

Министърът на образованието и науката ще определи комисия, която да упражни контрол при предаването на архива.