Украйна призова Мексико да арестува Путин
Секция: СВЯТ
08 Август 2024 09:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Украйна призова Мексико да арестува Путин

/КРОСС/ Украинското посолство в Мексико призова в сряда мексиканското правителство да арестува руския президент Владимир Путин, за когото има издадена заповед за арест от Международния наказателен съд (МНС), ако той пристигне в Мексико за церемонията по встъпване в длъжност на избраната президентка Клаудия Шейнбаум, предаде Франс прес.

"Имаме доверие на мексиканското правителство, че ще изпълни международната заповед за арест" на Путин и че ще "го предаде на съдебния орган на ООН в Хага", ако той пристигне за церемонията по встъпване в длъжност на Шейнбаум на 1 октомври, се казва в изявление на украинското посолство.

Международният наказателен съд издаде през март миналата година заповед за арест на Путин, който е обвинен във военни престъпления заради депортирането на деца от окупираните територии на Украйна към Русия, припомня АФП.

Мексико е една от страните, подписали Римския статут, по силата на който е създаден МНС. Съгласно Римския статут всяка от подписалите го страни има за задължение да предаде на МНС всеки, който е отговорен за международни престъпления.

Украинското посолство окачестви руския президент като "военнопрестъпник", който трябва да отговаря пред правосъдието за нахлуването на руските сили в Украйна през февруари 2022 г. Същевременно украинското дипломатическо представителство благодари на мексиканското правителство, че е поканило президента на Украйна Володимир Зеленски да присъства на церемонията по встъпване в длъжност на Клаудия Шейнбаум.

Украинската реакция е във връзка с отправената от мексиканските власти покана към Путин да присъства на церемонията по встъпване в длъжност.

Бъдещият външен министър на Мексико Хуан Рамон подчерта в сряда, че поканата към Путин е по-скоро протоколна.

Клаудия Шейнбаум е първата жена, избрана за президент на Мексико, припомня БТА.