Умряла риба изплува в река Огоста
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Август 2024 09:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Умряла риба изплува в река Огоста

/КРОСС/ Големите жеги в средата на юли предизвикаха притеснение в жителите на село Софрониево, които са открили мъртва риба в река Огоста. Сигнал за притеснителната гледка е подаден веднага до РИОСВ-Враца, като еко експерти са извършили незабавна проверка на реката. В момента на проверката е извършен обход и оглед по протежение на реката в района на бивша помпена станция на „Напоителни системи“ ЕАД, при което е констатирано, че в реката наистина се забелязва наличие на малки екземпляри мъртва риба.

Взети са водни проби за анализ от регионалната лаборатория във Враца от под и над бившата помпена станция при селото. Пробите показали, че водата не е замърсена, но има занижени стойности по показателя разтворен кислород. „Водата на река Огоста в обходения участък е бистра и без следи от замърсяване. Органолептично не се усеща специфична миризма на замърсяващи вещества.

Навсякъде, включително и местата, където е констатирано наличие на умрели риби плуват пасажи с риби. Поради факта, че в района няма промишлени предприятия и други точкови източници на замърсяване, вероятната причина за наличието на мъртва риба е ниското съдържание на кислород във водата, вследствие продължителните горещини и ниското ниво ва реката“, категорични са еко властите.