Тази година 28 432 хектара горска площ в България засегната от пожари
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Август 2024 11:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тази година 28 432 хектара горска площ в България засегната от пожари

/КРОСС/ За тази година България има 28 432 хектара горска площ засегната от пожари, сочат данните на Европейската информационна система за горски пожари. Страната ни е на първо място, а след нея са Испания, Италия, Румъния, Гърция и Франция. Темата коментираха климатологът Симеон Матев, бившият министър на околната среда и водите Емил Димитров и Балин Балинов от „Грийнпийс" - България в NOVA „Здравей, България".

Условията предполагат бързо възникване на пожари, а също така 95% от тях възникват заради човешка немарливост, каза Матев. Той допълни, че много често пожарите са причинени от незагасени фасове и незагасен огън след пикник навън.

Балинов посочи, че условията за възникване на пожарите са благоприятни, но също така страната не е достатъчно добре технически подготвена да се бори с огъня.

Димитров посочи, че никой не си поставя за цел да прави просеки, за да се превантира разпалването на пожарите. Той коментира и изпразването на язовирите в страната и опасността от недостиг на питейна вода.

Матев допълни, че малка част от страната покрива валежните норми и че питейната вода се пилее.

Балинов посочи, че доброволците, които помагат при гасенето на огъня, сами сабират пари за екипировка.