Работа в чужбина – кои са сигурните знаци за измама
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Август 2024 17:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Работа в чужбина – кои са сигурните знаци за измама

/КРОСС/ През летния период зачестяват случаите на измамени за работа в чужбина българи. Такава информация бе разпространена и от посолствата ни в Швеция и Канада. Това каза директорът на Дирекция "Инспекция по труда" в Плевен Радослава Иванова, цитирана от кореспондентът на БТА Елина Кюркчиева.

"Напомняме на търсещите работа в чужбина, че по какъвто и начин да заминават, те трябва да тръгват от България с писмен документ с уговорени в него условия на труд и заплащане като възнаграждение, работното време, полагаемия отпуск и други. Сигурен знак за измама е искането на различни видове такси за устройване на работа, каквито не трябва да се събират", подчерта Иванова.

Тя обясни, че сред сигналите за измама при предлагане на работа в чужбина са: настояването комуникацията да се води само онлайн или извън офиси; предоставяне на услуги без лиценз от фирми-посредници или предприятия, осигуряващи временна работа; сключване на трудови договори с командироващ работодател, който няма съществена идентична дейност в България, а веднага командирова в чужбина; липса на документи, свързани със законосъобразното осигуряване на заетостта.

Документите, които трябва да бъдат представени според начина на изпращане, са посреднически договор, трудов договор с предприятие, осигуряващо временна работа, с работодател в приемащата държава или с командироващ работодател у нас, с когото трябва да бъде сключено и споразумение за командироване.

"В случай че търсещите работа сключват договор директно с работодател в приемащата държава, правомощията на Инспекцията по труда са ограничени до подаване на сигнали на компетентните контролни органи там. За целта е необходимо потърпевшите да предоставят достатъчно информация за идентифициране на местния работодател и мястото, където е полаган трудът, която често липсва в сигналите", каза още Иванова.

Информация за правата на българските работници и служители в чужбина е публикувана в сайта на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда". За българите, работещи в чужбина, е разкрит телефонен номер 00359 2 8101 747, на който те могат да потърсят консултация и съдействие в рамките на работното време, посочи Иванова.

В област Плевен трудовите инспектори са установили 3269 нарушения на трудовото законодателство за първите шест месеца на годината. За отчетения период инспекторите по труда са извършили 625 проверки в 555 предприятия с 14 445 работници и служители, заети в тях.