Проф. Овчаров за находката на Перперикон: Това не е обикновено изображение
Секция: КУЛТУРА
08 Август 2024 12:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Овчаров за находката на Перперикон: Това не е обикновено изображение

/КРОСС/ Поредна ценна находка откриха археолозите на Перперикон. Става въпрос за коланна апликация от бронз с изящно изпълнено релефно изображение на лъв. Проверява се дали това е нов вариант на български царски герб.

"Находката е уникална. Имаме доста интересни намерени предмети от последните дни, сред които икони и кръстове. Подробностите по изображението на лъва ни дават възможността да разберем, че тоа изображение не е обикновено. Във втората половина на 14. век България вече има герб", каза пред Нова телевизия проф. Николай Овчаров.

По думите му освен на Англия, през 13. и 14. век, лъвът е символ и на българският царски двор, както и на много други страни. "В Дания се изобразяват три лъва", отбеляза професорът. Той обясни, че всяка от позите на изобразените лъвове символизират нещо различно. "Лъвът генерално е символ на смелост, на влияние", заключи Овчаров.

Вчера, благодарение на археологът Ирина Овчарова, стана ясно, че това е хералдически символ. Според Овчарова изображението на лъв съответства на lion passant или „лъв в движение“ и се открива в гербовете на различни западноевропейски благородници

Започва новият археологически сезон на Перперикон. Тази година обектът е обновен за удобство на туристите. Над 60 човека ще работят на терен в продължение на четири месеца.