Проведена е среща с хората от село Гара Елин Пелин
Секция: БЪЛГАРИЯ
09 Август 2024 09:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проведена е среща с хората от село Гара Елин Пелин

/КРОСС/ Служебната и местната власт се срещнаха с хората от село Гара Елин Пелин. Местните жители се оказаха силно притеснени след взривовете в складовете за пиротехника, при които загинаха четирима души.

Основният въпрос беше свързан с това, кой е отговорен за инцидента. Г-н Симеонов не успя да ни даде нито един конкретен и ясен отговор, обясни Елиза Александрова от инициативния комитет за провеждането на срещата. Тя подчерта, че е имало много въпроси от хората, живеещи в района на изгорелите складове, по време на срещата с местната власт.

Не успяхме да зададем въпроси: „Кого ще бъде преместено съдържанието от последния склад, който не изгоря". Другите въпроси бяха свързани с това, какво ще се случи занапред с „Енигма", интересува ни дали това предприятие ще работи отново. И нещо повече - интересува ни дали такива складове ще има не сома до село гара Елин Пелин, но и до други населени места в страната, каза още Елиза Александрова.

Според нея досега никой досега не е питал хората дали са съгласни да има такива складове, които да застрашават живота и сигурността ми, толкова близо до село Гара Елин Пелин.

Нашият апел към общината е да има диалог с хората. Те трябва да знаят, ако в близост се изграждат толкова опасни съоръжения. Желателно е да има план за евакуация, с който хората да са запознати много преди да се случи такъв инцидент, категорична е Елиза Александрова.

Това, което основно притеснява хората, е наличието на такова голямо количество взривни вещества на територията на складовете. Късно е станала ясна и информацията, че в близост има газопровод, посочи от своя страна и Нора Флорова.