Премиерът на Япония отмени пътуване до Централна Азия и Монголия заради предупреждение за голямо земетресение
Секция: СВЯТ
09 Август 2024 10:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Премиерът на Япония отмени пътуване до Централна Азия и Монголия заради предупреждение за голямо земетресение

/КРОСС/ Японският премиер Фумио Кишида отмени планираното си четиридневно пътуване до Казахстан, Узбекистан и Монголия, тъй като рискът от потенциално силно земетресение в обширна зона в Тихия океан до централна Япония се е увеличил, съобщи японската метеорологичната агенция, цитирана от Киодо.

Агенцията издаде първата подобна препоръка за районите около падината Нанкай часове след земетресението с магнитуд 7,1, което вчера разтърси югозападната част на страната, предаде БТА.

След като присъства на церемония за мир в Нагасаки по повод 79-ата годишнина от американската атомна бомбардировка, Кишида заяви на пресконференция в града, че е отменил пътуването в чужбина, за да се „съсредоточи върху реакцията на правителството и разпространението на информация" относно потенциалното голямо земетресение.

„Като високопоставен служител, отговарящ за управлението на кризи в страната, като допълнителна предпазна мярка трябва да остана в Япония поне около седмица", а метеорологичната агенция призовава обществеността да се подготви за такъв сценарий, добави Кишида.

Тази вечер се очакваше той да присъства на първата в историята на Япония среща на върха с държавите от Централна Азия - Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан - в Астана, столицата на Казахстан, и да издаде съвместна декларация.

Планирана беше и среща в понеделник в столицата на Монголия Улан Батор между японския лидер и президента на страната Ухнаагийн Хурелсух и министър-председателя Лувсанамсрайн Оуюн-Ердене.

По данни на правителството в резултат на труса от вчера в префектура Миядзаки и две съседни префектури са регистрирани множество ранени и щети по сгради, но до момента няма данни за загинали.