Мария Габриел най-вероятният номер 2 в НАТО
Секция: БЪЛГАРИЯ
09 Август 2024 12:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мария Габриел най-вероятният номер 2 в НАТО

/КРОСС/ Бившият еврокомисар и министър на външните работи Мария Габриел може да стане заместник-генерален секретар на НАТО. Информацията за кандидатурата й е потвърдена както от София, така и от Брюксел, предаде репортер на БГНЕС.

Мария Габриел има достатъчно международен опит, за да заеме такъв отговорен пост. Тя е добре позната в евроатлантическата столица Брюксел, където започна кариерата си като европейски депутат в редиците на най-голямата Европейска народна партия, а след това стана и европейски комисар в комисията под председателството на Урсула фон дер Лайен.

През 2023 г. тя се отказа от високата си позиция в Еврокомисията, за да участва в съставянето на правителство между ГЕРБ и ПП-ДБ, в което зае поста външен министър и вицепремиер.

Най-сериозният успех, който тя постигна начело на българската дипломация бе премахването на ветото на Нидерландия за влизането на страната ни в Шенген.

Именно холандец ще бъде следващият генерален секретар на алианса. Бившият нидерландски премиер Марк Рюте беше избран неотдавна и ще наследи Йенс Столтенберг на този пост по-късно тази година. Очаква се Мария Габриел да бъде включена в екипа на Рюте, който получи подкрепата и на София за генерален секретар на Северноатлантическия пакт.

Ако Габриел заеме този отговорен пост, тя ще бъде един от най-високопоставените българи на международната сцена и това ще бъде от голяма полза за страната ни в този сложен момент, когато бушуват две големи войни в близост до България.

София се нуждае от по-сериозно представителство по върховете както в НАТО, така и в Европейската комисия, за да може да осъществява политики в интерес на България и Европа.