Министър Гвоздейков: Започвам разговори с ресорните институции за създаване на специален закон за строителство на стратегическите инфраструктурни обекти
Секция: БЪЛГАРИЯ
09 Август 2024 16:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Гвоздейков: Започвам разговори с ресорните институции за създаване на специален закон за строителство на стратегическите инфраструктурни обекти

/КРОСС/ Всички започнати жп проекти имат сходни проблеми и те са свързани с недоброто планиране, както и с изключително тромавите административни процедури преди старта на строителството. Това каза министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков по време на инспекция на строящи се жп участъци от проекта Елин Пелин - Костенец. Министърът се запозна на място и с трите лота на проекта.

По думите на министъра, трябва да се търси комплексно решение за проблемите с жп проектите, а не да се действа "на парче" за всеки отделен участък. "Колкото повече бавим проектите, заради административни пречки, толкова повече те се оскъпяват и това натоварва държавния бюджет в дългосрочен план", заяви министър Гвоздейков.

"Трябва законодателство, което да елиминира дългите процедури за инфраструктурните обекти от стратегическо значение. Затова ще инициирам разговори с ресорните институции за създаването на специален закон за строителство на тези обекти", бе категоричен той.

Министър Гвоздейков посети новостроящия се тунел край Вакарел, с дължина от почти 7 км. На място строителите запознаха министъра със строителството на обекта. Те обясниха, че е изпълнена около 1/3 от тунела, но има сериозни предизвикателства заради геоложките характеристики на обекта. В момента строителите търсят комплексно техническо решение на ситуацията, което в кратки срокове ще бъде представено на министъра и ръководството на НКЖИ.

В участъка Вакарел-Ихтиман физическият напредък е 20% и скоро предстои да бъде рестартирана работата по приемното здание на жп гара Ихтиман. Железопътният участък между Ихтиман и Костенец вече има разрешения за строеж за 99% от трасето и по него се работи активно на няколко различни обекта.

Строителите и на трите участъка поставиха въпроса за поисканите индексации на проектите. Стана ясно, че предстои да бъде организирана среща с Министерството на финансите, където да бъде подробно обсъден този въпрос.