Предложение: Да се продава само специално сирене и мляко в градините и училищата
Секция: БЪЛГАРИЯ
09 Август 2024 18:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Предложение: Да се продава само специално сирене и мляко в градините и училищата

/КРОСС/ Нови изисквания за сиренето и млякото, които се продават в детските градини и училищата, предвиждат промени в наредба, качена за обществено обсъждане. В момента изискванията са тези продукти да са по БДС. С проекта на наредбата се предвижда киселото мляко и сиренето, които се предлагат в детските заведения, училищните столове и обектите за търговия на дребно на територията на училищата и на детските заведения, да бъдат със защитените наименования за произход „Българско кисело мляко" и „Българско бяло саламурено сирене".

Причина за това е, че производство на защитените продукти се извършва при строго спазване на спецификацията им, което е обект на контрол от сертифициращи фирми, пише Pariteni. Съгласно спецификациите им при производството на тези продукти се те да са произведени от 100% българско сурово мляко, а фуражите за млекодайните животни да са поне 80% на годишна основа, произведени в Република България. Тези изисквания не са включени в БДС № 12:2010 и БДС № 15:2010 и понастоящем в тях се влага и чужда суровина.

При защитените продукти всички суровини са от географския район, както и всички етапи на производство, като по този начин от една страна ще се подкрепи и стимулира родното млекопроизводство и ще се повиши добавената стойност за българските производители. От друга страна предлаганите млечни продукти ще са с гарантиран произход и качество в детските заведения, училищните столове и обектите за търговия на дребно на територията на училищата и на детските Общият брой бизнес оператори с издадени Удостоверения за производство на кисело мляко по БДС са 52, част от които активно произвеждат по БДС.

Към началото на юли 2024 г. общият брой бизнес оператори в млекопреработвателния сектор (с или без удостоверения по БДС), предприели действия за производство на ЗНП „Българско кисело мляко" са 20, част от които вече са вписани в регистъра на производителите на ЗНП „Българско кисело мляко", а други са в процедура. Общият брой бизнес оператори с издадени Удостоверения за производство на българско бяло саламурено сирене по БДС са 46, част от които активно произвеждат по БДС.

Към началото на юли 2024 г. общият брой бизнес оператори в млекопреработвателния сектор (с или без удостоверения по БДС), предприели действия за производство на ЗНП „Българско бяло саламурено сирене" са 19, част от които вече са вписани в регистъра на производителите на ЗНП „Българско кисело мляко", а други са в процедура.

Източник: novinite.bg