Огнян Минчев: Номинацията на Горица Грънчарова отразява съотношението между основни олигарси в България
Секция: Анализи
09 Август 2024 17:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Огнян Минчев: Номинацията на Горица Грънчарова отразява съотношението между основни олигарси в България

/КРОСС/ Искрено казано не виждам основание за оптимизъм и след изборите. В навечерието на предстоящите избори нямаме сериозна промяна на политическата сцена, която да ни обнадеждава, че отнякъде може да дойде нова политическа сила с програма и да внесе необходимата е очаквана промяна.

Това коментира в интервю пред БНР политологът проф. Огнян Минчев.

"В последните15 години са блокирани възможностите за възникване на автентични, не манипулирани политически сили - да излязат с платформа и да спечелят гражданите. Това е невъзможно. Повечето от възникващите партии са технологични проекти, свързани с някой олигархичен кръг. Докато това е реалността, на българската политическа сцена не може да очакваме субект с мотивация и ресурс да промени тази ситуация. Защото от задкулисието не желаят и отказват да осигурят условията да излезем от политическата криза", обясни проф. Минчев.

„Политическото напрежение и кризата не могат да бъдат успокоени от номинацията на следващия служебен премиер - Горица Грънчарова. Грънчарова очевидно е един избор, който отразява настоящото съотношение на силите между основни олигархични фактори в България. Това съотношение през последните месеци очевидно се е променило, след като Главчев вече не е приемлива кандидатура за премиер, както за президента Румен Радев, така и за политико-олигархичния ландшафт", коментира Огнян Минчев номинацията на Грънчарова за премиер.

Според него на Грънчарова ще ? е трудно да съвмести интересите в едно правителство, което няма да бъде само за двата или трите месеца до изборите, а и малко след тях, като се има предвид, колко трудно се създава редовно правителство.

И допълни за номинацията:
"На практика не само Румен Радев, но и други основни политически фигури се крият зад тези несполучливи конституционни поправки - лидери на партии, Борисов, Пеевски, Петков, БСП и т. нат. Но Радев е ключова фигура, защото натрупа голямо количество власт, голяма част от нея неформална - власт свързана с опериране с институциите и политическите решения, поради вакуума, който се създава от липсата да се произведе нормално управление."

И прогнозира, че „в крайна сметка политическата криза у нас ще бъде разрешена, дано то не е свързано с катастрофа и разпадане на политическата система, и сценарии, който ще бъде против интересите на българите и българския национален интерес".

Според него разцепването на ДПС и кризата в БСП и левия сектор „ще доведат до определени, но ситуационни промени на вътрешните баланси на властовите фактори, политико-олигархичните фактори, но не и за предпоставки за нови условия за преодоляване на политическата криза".