Красимир Каракачанов: Гръмна още една от заложените от Тагарев мини
Секция: Анализи
10 Август 2024 13:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Красимир Каракачанов: Гръмна още една от заложените от Тагарев мини Общата стойност може да надхвърли 2,5 млрд. лв.!

/КРОСС/ Миналата сряда Министерството на отбраната взе решение да сключи договор с германската фирма Diehl Defence за доставка на една батерия от зенитно-ракетния комплекс „IRIS-T" . Българските зенитно-ракетни войски отдавна се нуждаят от обновление, защото България се защитава от зенитно-ракетните комплекси С200 и С300, влезли на въоръжение у нас през 1984 г. и 1989 г.

Това написа в страницата си във Фейсбук бившият министър на отбраната Красимир Каракачанов. В нарочен пост той подробно обяснява сделките „на тъмно" и заложените подводни камъни от министъра на ПП-ДБ Тагарев.

Къде е проблемът? Проблемът е, че всичко отново става на тъмно и отново се бърза. Отново няма конкурентно начало, няма обществена поръчка, няма оферти от други водещи фирми. И отново става въпрос за няколко милиарда лева от джоба на българите. Отново няма и участие на предприятия от българския военно-промишлен комплекс. Отново, както и при покупката на бронираните машини Страйкър" и 3D радарите, се наливат милиарди в чужди икономики, а не в българската, пише още бившият военен министър.

Сега ни поднасят сделка за една батарея ракети за 350 млн. лв., но на България са ѝ необходими седем подобни. И веднъж ангажирани с тази фирма ще купим и останалите шест батареи от нея. Общата стойност е над 2, 5 млрд. лв. Засега, обобщава председателят на ВМРО.

А ето и къде са проблемите:

Първо, комплексът, който предлагат да бъде закупен, има далекобойност от 40 км, при положение че други западни фирми могат да предложат комплекси с много по-голяма далекобойност и на по-ниски цени. Например американските системи Пейтриът имат далекобойност 150 км, израелските - 160 км и т.н.

Второ, отново няма индустриално сътрудничество, т.е. няма участие на български фирми. За справка в други страни като Гърция, Румъния и Чехия, които сега водят преговори за ново ПВО, това го поставят като условие. Такова условие винаги съм поставял и аз във времето, когато бях министър. Защото е правилно с парите на българския данъкоплатец да развиваме българската индустрия, а не само да наливаме в чужди икономики.

Трето, няма обществена поръчка, а се избира един производител, няма преговори за намаляване на предложените цени, както при закупуване на бронираните машини „Страйкър" от американската фирма „Дженерал дайнамикс" - където пак бяха платени 2,5 млрд. лв. за стара и излязла от въоръжение в САЩ техника. Само преди дни бе сключен допълнителен договор 80 млн. лв. за снаряди за тези бронирани машини, които се произвеждат само в САЩ и така ще е всяка година през следващите 20-30 г.

Четвърто, няма прозрачност, няма дори разговор в комисията по отбрана в Народното събрание. Всичко става „на бегом" с аргумента, че Путин може да ни нападне утре. Може! Ама и ПВО няма да ги получим утре. Първият ще пристигне най-рано след 3-4 години, а останалите - след 8-10 години. Е за какъв Путин, за какви 5 лева говорим?

Става въпрос обаче не за 5 лв., а отново за 2,5 млрд. лв. - както при „Страйкърите". Явно те, сглобкаджиите, харесват тази цифра 2,5 млрд. лв. Харесва им, защото няма никакво съмнение, че тук става въпрос за комисионни, които ще влязат в джобовете на политиците от „сглобката" като за последно. И в последния случай с ПВО комплексите бързината, с която се действа, е убийствена. Миналата сряда МО избира фирмата, на другия ден МС взема решение без дори да обсъжда и проектът е вкаран в НС за гласуване през следващата седмица. Няма такова бързане в нито една африканска или латиноамериканска бананова държава. Като добавим и проекта за 3D радарите за 400 млн. лв. и всичко това, заложено по времето на бившия министър на отбраната Тагарев, то за една година сумата, която трябва да платим, е над 5,5 млрд. лв. Добре е нали? И всички мълчат - и медиите, и парламентът.

Редно е президентът като върховен главнокомандващ да се намеси. Редно е определеният нов премиер г-жа Горица Грънчарова също да се намеси. Редно е парламентът да поиска обяснение от МО и служебното правителство.