Мариета Николаева за номинацията за Еmmy®: Това е признание за България
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Август 2024 16:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мариета Николаева за номинацията за Еmmy®: Това е признание за България

/КРОСС/ Една история, разказана от разследващия журналист на NOVA Мариета Николаева и оператора Таси Асенов, ни постави на световната карта за правене на новини.

За първи път, откакто се провеждат престижните награди Еmmy®, българска медия е номинирана в категорията „Новини и актуални предавания".

Международната академия за телевизионни изкуства и науки отличи отразяването на най-голямата трагедия с бежанци в България, която се случи миналата година край Локорско. Сред останалите номинации в тази категория са на медиите на BBC, Sky News, Channel 4, Al Jazeera, Globo News и UVDA.

„Това е голямо признание и оценка. България е сред най-добрите в света, в топ 4 и ще се борим за голямата награда Еmmy®. Това е признание, защото това е първата българска медия, номинирана в тази категория. Това е признание и за качествената и чиста журналистика у нас", заяви журналистът Мариета Николаева.

Мариета Николаева е журналист с дългогодишен опит в професията, с не една или две спечелени награди зад гърба си. „Много съм развълнувана да бъдем сред най-добрите в световен мащаб. Във времена на военни конфликти и хуманитарни кризи това е разказ от първо лице за бягството, за търсене на нормален живот и за нелепата смърт на 18 души, които се опитват да стигнат до Западна Европа. Тя показва и онези престъпни схеми с трафика на хора, с печалбарството на всяка цена. Този камион, в който пътуват, е обособен като метален ковчег, в който хората не са можели да дишат, защото не са имали кислород и никакъв изход", разказва журналистът на NOVA.

На 17 януари миналата година край Локорско бяха открити 18 мъртви мигранти - деца и мъже, които се задушават в специално изградени тайници, докато се опитват да преминат нелегално през страната ни. Превозното средство е облицовано и херметизирано като метална кутия - без кислород и светлина. В продължение на 7 мъчителни часа. Някои от тях оцеляват случайно, тъй като след техническа повреда в камиона, шофьорът изоставя превозното средство и бяга. Оцелелите, които са между живота и смъртта, пълзейки и с последни усилия търсят помощ.

Шестима от оцелелите застанаха ексклузивно пред журналиста Мариета Николаева и камерата на Таси Асенов и разказаха покъртителната история за ужаса на смъртоносното пътуване, за трафика на мигранти и за безпомощното усещане приятели да издъхват в ръцете ти. Всички те бягат от Афганистан в търсене на нормален живот. Казват, че от влизането си през границата до София камионът преминава четири полицейски проверки. За трагичния инцидент са арестувани шестима българи, организирали нелегалния превоз и взели солидни суми за това. Сред тях е и бивш граничен полицай.

„Преживелите това смъртоносно пътуване известно време бяха в болница. Периодично се интересувах какво се случва с тях. След това бяха настанени в дома за принудително настаняване в Бусманци, защото нямат документи. Ние не бяхме допуснати, за да се срещнем с тях. Успях да ги хвана за разговор, малко преди да отпътуват за Западна Европа, за където бяха тръгнали първоначално. Часове след интервюто ни, отпътуваха. Трябваше много бързо да намеря и преводач. Тези разговори са трудни, подходът и човещината са от съществено значение. Тези хора са преживели една огромна трагедия. Били са между живота и смъртта. Радвам се, че успяхме да чуем техния разказ, за да добием представа от първо лице за цялата картина и как се случва всичко. Как едни хора търсят по-нормален живот, бягат от войната. Да научим повече за самите трафиканти, за каналите. По техни думи са преминали през 4 полицейски проверки. Институциите нямат полза от това в подобни случаи тези хора да говорят, защото издават слабости в контрола. Шестима полицаи са арестувани заради този случай, сред които е бивш граничен полицай."

"Искам да изкажа благодарности на главния изпълнителен продуцент Марта Евтимова, която в началото на тази година оцени и изпрати този репортаж за конкурса за наградите Еmmy®", сподели вълнението си Мариета Николаева.

Международните носители на наградите за „Новини и актуални предавания" на Emmy® ще бъдат отличени заедно с американските си колеги по време на официална церемония в Ню Йорк на 25 септември тази година.