Саркофагът, открит на плаж край Варна, е автентичен
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Август 2024 18:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Саркофагът, открит на плаж край Варна, е автентичен

/КРОСС/ Саркофагът, който беше открит на плаж в курорта "Св. Св. Константин и Елена" край Варна в края на миналия месец, е автентичен. Това установиха археолози от Регионалния исторически музей в града, след като свалиха част от фасадната боя, с която беше покрита ценната находка, предаде БНТ.

Експертизите на учените показват, че той датира от II в. сл. Хр. и спада към т. нар. гирляндни саркофази от римската епоха, които се характеризират с богата орнаментика.

Културната ценност е изработена от черупчест варовик, характерен за Северозападна България.

От снимки, публикувани в социалните мрежи, става ясно, че дълго време саркофагът е ползван като барплот в едно от популярните заведения на плажа.

Според археолози това повдига сериозни въпроси за опазването на културното наследство у нас.

"Всеки предмет, който има археологическа стойност независимо къде, кога и от кого е намерен, принадлежи на държавата. Тоест човекът, който го е намерил, е длъжен да го предостави на най-близкия музей. Това е работа на полицията, евентуално на прокуратурата, които трябва да разследват по какъв начин този саркофаг се е озовал във Варна и то на плажната ивица. Има какво да се направи от страна на съответните органи на властта и трябва да се направи, защото това вероятно не е единичен случай", заяви Александър Минчев, археолог от РИМ-Варна.