Каква е причината за изчезването на есетрата у нас
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Август 2024 09:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Каква е причината за изчезването на есетрата у нас

/КРОСС/ Защитената местност „Есетрите Ветрен" е едно местообитание, което природозащитниците са установили, че есетровите риби са избрали, за да хвърлят своя хайвер и тук малките растат. Използват го като детска градина, казват природозащитниците. Тези видове риби са едни от най-бързо изчезващите в световен мащаб, от природозащитната организация WWF са се заели да направят едно много сериозно проучване, което обхваща територията на България, Румъния и Украйна, така че да се установи има ли есетрови риби и колко са те.

Надживели динозаврите, дивите есетрови риби днес са на изчезване. Прекарвайки по-голяма част от живота си в Черно море, тези риби са избрали Дунав, за да хвърлят хайвера си.

Едно от любимите им места е каналът на реката край силистренското село Ветрен. Това и е първата защитена територия у нас, посветена на оцелелите десетки милиони години есетри. Там преди години уловът бил впечатляващ, спомнят си старите рибари. „Аз едно време бях рибар 52 години. И съм хващал на ден по 14 пъструги, те тогава бяха разрешени за риболов, имаше много. И моруна, която тежи 106 килограма съм хващал", казва Костадин, който е рибар.

Днес в мрежите, дори и по случайност есетрови риби почти не се хващат, но и да попаднат на такъв екземпляр, рибарите го пускат обратно във водата. Макар да са забранени за улов, есетровите риби все по-рядко се срещат в Дунав-домът, в който предпочитат да хвърлят хайвера си.

„От шест, които исторически са се срещали в този участък на река Дунав, сега имаме четири вида. Три са критично застрашени в световен мащаб. И един чигата е застрашен с много намаляваща численост, останалите муруната и руската есетра са с буквално единични екземпляри, които се установяват всяка година", казва ръководителят на програма „Води" към WWF България Стоян Михов.

Причините броят на есетрите драстично да намалява са свързани с човешката дейност. „Замърсяването на реката, след построяването на язовира Железни врата рязко спада числеността на всички есетрови риби и след това бракониерството. От една моруна може да има 20-30 килограма хайвер , който струва хиляди евро на черния пазар. Дори на официалния пазар хайверът от легално отгледани есетри достига над 1000-2000 евро, дори до 10 хиляди евро на килограм -сума с цената на златото, което е причина за бракониерството", казва още той.

Природозащитната организация WWF е избрала защитената местност "Есетрите - Ветрен" за научна експедиция. Работи се предимно нощем и се търсят местата, в които се размножават и хранят есетрите.

Според Михов чрез мрежите се разбира дали е имало успешно размножаване в целия български участък на река Дунав. „Тук сме на края на българския участък и тук се събират всички малки рибки, които са се излюпили тази година +понеже има дълбочина, има каменисто дъно и малките рибки го ползват като детска градина, като една станция по пътя им към морето. Те спират тук, стоят около седмица, хранят се и за това лято с достигнали около 20-30 сантиметра и ние се опитваме да ги хванем, да ги измерим, да ги маркираме и да ги пуснем обратно във водата, за да докажем, че все още има размножаване на диви есетри в река Дунав", казва той.

Досега природозащитните успели да маркират едва седем малки чиги, не са намерили нито малки маруни, нито руски есетри, нито пъструги. Маркирането на всяка риба и воденето на стриктни дневници дават по-нататъшна информация за техните миграции. Заедно с научната дейност, специалистите на WWF работят и с рибарските общности за опазване на дивите есетрови риби.