Заместничката на Иванчева Биляна Петрова е в тежко състояние, костите й са натрошени
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Август 2024 10:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Заместничката на Иванчева Биляна Петрова е в тежко състояние, костите й са натрошени

/КРОСС/ Биляна Петрова, която заедно с бившата кметица на „Младост" Десислава Иванчева и Петко Дюлгеров бяха осъдени за поискан и получен подкуп от бизнесмена Александър Ваклин, е в много тежко състояние. Това пише в официалната фейсбук страница на Десислава Иванчева. Според публикацията Петрова е трябвало да работи 3 седмици с натрошени кости, като е била "натъпкана" с обезболяващи.

Ето какво още пише в публикацията:

От 15 дни Биляна е отново на обезболяващи заради силни болки най-вече в таза и гръбнака, където са счупванията и напукванията. Тя е в голяма опасност - костите й в момента са твърде чупливи, костната й плътност е като на 80-90 годишна жена.

Точно сега тя трябва много да се пази, защото всяко волно или неволно падане, бутане, може да ѝ е последното. В затвора това е мисия невъзможна.

Биляна се придвижва с бастун от месеци и всяко качване на стълби е съпроводено с болки и страдание, защото там няма достъпна архитектурна среда, въпреки че е задължително по закон.

Ежедневието ѝ в затвора налага да изкачва стъпала равняващи се на около 10-15 етажа, за да стигне до стола, медицинския център, телефона, библиотеката. Лошото е, че според статистиката едва 20% от страдащите от такава тежка форма на остеопороза успяват да възстановят двигателните си способности, 15% имат фатален изход в рамките на година, а при другите 65% се наблюдава различна форма на инвалидност от пълно инвалидизиране, до ходене с бастун, т.е. никога не се възстановяват.

Спасението за нейното физическо оцеляване, без преувеличение, е да я освободят предсрочно и да започне лечение веднага, както и диета с богати на калций храни, с многочасов достъп до слънчева светлина, за да акумулира Витамин Д, който е с голям дефицит в организма ѝ. Тя трябва да се подложи на лечебно раздвижване в контролирана безопасна среда и да започне битка за живот - да е сред онези, които успяват да се преборят с тихия убиец - остеопорозата.

В Сливенския затвор не могат да ѝ осигурят жизнено необходимите грижи. Искрено се надяваме, че все още има хора, и ако не от друго, то поне от състрадание и хуманност, ще помогнат, тя да бъде предсрочно освободена. Предстои да се гледа делото и за предсрочно условно освобождаване на втора инстанция. На първа инстанция съдът я пусна, прокуратурата възрази.